Anavatanı Akdeniz ve Orta Doğu olan kimyon, maydanozgiller familyasına ait olan bir bitki olmakla birlikte kimyonun pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalarından ötürü birçok insan, mutfaklarından kimyonu eksik etmeyip yemeklerde kullanmaktadır. Kimyonun faydaları bağlamında ön plana çıkan bu baharat, aslında Hint mutfağının temel baharatlarından bir tanesidir.
Diyabet, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinen kimyon, bu faydalarından dolayı birçok insan tarafından tercih edilmekte olup yemekleri tatlandırmakta ve yemeklerin özel bir tada sahip olması mümkün kılınmaktadır. Peki ama kimyonun faydalarıyla ilgili genel olarak neler söylenebilir? Bu konuda bilinmesi gerekenler nelerdir?
Kimyonun Faydaları
Pek çok faydaya sahip olan ve çeşitli hastalıklara iyi gelen kimyon, küçük tanecikler şeklindedir. Bu tanecikler, yemeklerin özel tatlara ulaşmasını mümkün kılmakta olup farklı hastalıklara iyi gelmektedir. Kimyonun faydaları genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
- Anemi hastalığında kullanılan kimyonun demir bakımından zengin olduğunu ifade etmek olanaklıdır.
- Saç kökünü beslemekte olup bu sayede saçların çok daha canlı ve parlak görünmesini mümkün kılmaktadır. Bunun yanı sıra saçların sağlıklı ve güçlü bir şekilde uzamasına destek olmaktadır.
- Kandaki şeker düzeyini destekleme özelliğine sahip olan kimyon, bu özelliği ile birlikte diyabet rahatsızlığının risklerini azaltma konusunda oldukça etkilidir.
- Regl dönemlerinin düzenli hale gelmesini mümkün kılmaktadır.
- Oksijen seviyesini korumaya destek olan kimyon, vücut içi kan düzeyini dengelemektedir.
- Gıda kaynaklı enfeksiyon riski, kimyon ile birlikte önlenmektedir.
Bu ve bunun gibi faydalara sahip olan kimyonun, ön planda bulunan bir baharat türü olduğunu ifade etmek olanaklıdır.
Kimyon Bitkisi Hakkında Bilinmeyenler
Birçok mutfakta yer almasına rağmen kimyon ile ilgili detaylar bilinemeyebilir. Bu bağlamda kimyon bitkisinin pek çok farklı özellik ile sarmalanmış olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Kimyon bitkisi hakkında bilinmeyenler genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Çok şaşırtıcı gelse de kimyon, aslında maydanozgiller familyasına aittir.
- Kimyon otsu bir bitki türü olmakla birlikte 40-60 cm boylarındadır.
- Mısır, Orta Akdeniz gibi bölgelerde yetiştirilen kimyon, ülkemizde Eskişehir ve Konya civarında yetiştirilmektedir.
- Kimyondan meydana getirilen çay ile yüzün yıkanması olanaklıdır. Kimyon çayıyla yıkanan yüz kısa sürede parlak ve canlı bir görüntüye sahip olmaktadır.
- Kimyon, kuvvetli bir idrar söktürücü olduğu için idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesini olanaklı hale getirmektedir.
- Kimyon, baharat olarak çeşitli yemeklerde özel bir baharat olarak kullanılmaktadır. İlgili Link: Kabak Çekirdeği Yağı
Bu ve bunun gibi özelliklere sahip olan kimyon, oldukça özel bir bitki olarak farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Kimyon Nasıl Tüketilir?
Kimyonun tüketimi konusunda farklı yöntemler bulunmakta olup genellikle baharat şeklinde yemeklere konulmaktadır. Bu bağlamda kimyon nasıl tüketilir sorusu bağlamında verilebilecek ilk cevap, kimyonun baharat şeklinde tüketilmesidir. Farklı yemeklerde kullanılabilen kimyon, yemeklerin farklı tatlara ulaşabilmesini mümkün kılmaktadır.
Kimyon tüketimi konusunda ön plana çıkan bir başka tüketim şekli de kimyondan çay yapılmasıdır. Öğütülmemiş ve toz haline getirilmemiş kimyondan yapılan çay, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmakta olup kimyon çayının pek çok faydası bulunmaktadır.
Kimyon Çayı
Kimyon çayı, birçok insanın tercih ettiği çay türlerinden bir tanesidir. Kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilen bu çay, insan sağlığına olumlu katkılarda bulunmakta olup bu sayede çeşitli rahatsızlıkların etkileri azaltılabilmektedir. Magnezyum açısından oldukça zengin olan kimyon çayının faydalarını şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- Kimyon çayının uykusuzluğa iyi geldiği bilinmektedir.
- Midenin rahatlamasına destek olur.
- Demir yönünden çok zengin olan kimyon çayının bu demir eksikliğinin giderilmesine olumlu katkılar sağladığı bilinmektedir.
- Bağışıklığın güçlenmesini doğal yollarla sağlamaktadır.
- A, C, B ve B12 vitaminlerine sahip olduğu için vitamin yönünden zengin bir baharattır.
Birçok insan, kimyon çayının insan sağlığına olumlu katkılarından dolayı kimyon çayını düzenli aralıklarla tüketmektedir.
Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?
Oldukça faydalı olan ve vitamin bakımından zengin olan kimyon çayının nasıl yapıldığı birçok insan tarafından merak edilmektedir. Kimyon çayı nasıl yapılır sorusu bağlamında aşağıdaki adımların sıralanması olanaklıdır: İlgili Link: Karanfil Yağı
- 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı kimyon ekleyiniz.
- Kimyonu bir süre kaynatıp kimyonun demlenmesini sağlayınız.
- Kimyonun süzülmesini sağlayınız.
Yukarıdaki adımların uygulanması ile birlikte kimyon çayının kısa sürede yapılabilmesi olanaklıdır. Servis sırasında bir fincan kimyon çayının içerisine birkaç damla limon da damlatılabilir.
Bebeklerde Kimyon Kullanımı
Gaz sorunu, bebeklerin sıkıntı yaşadıkları alanlardan bir tanesidir. Kimyon, bebeklerdeki gaz sancılarını giderme konusunda oldukça başarılı olduğu için birçok anne, kimyonun bu özelliğinden faydalanmakta olup bu sayede bebeklerindeki gaz sancılarını gidermekte ve onların rahat bir şekilde hareket edebilmesini olanaklı hale getirmektedir.
Bir çay bardağı suya bir çay kaşığı kimyon eklenmesi ile birlikte oluşturulan kimyon çayının bebeklere verilmesi mümkündür. Bebekler, kimyon çayını içtiklerinde, gaz sancılarından kurtulmuş olacaktır. Bu bağlamda kimyon çayının bebeklerde gaz sancısını giderme konusunda oldukça başarılı olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Etkisinin görülebilmesi için düzenli aralıklarla bebeklerde kimyon çayı tüketiminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.