Evimizde genellikle temizliği zor ve en çok kirlenen yerler halılardır. Hemen hemen her türlü kiri üzerinde barındıran ve sağlığımızı tehdit eden bakterileri üzerinde taşımaktadır. Sağlığımıza ne kadar önem veriyorsak halıların temizliğine de bir o kadar önem vermek gerekir. Halılara dökülen ve leke oluşturan maddeler halının yünlü olmasından dolayı çok çabuk emilir ve halının içine leke hapsolur. Bu nedenle halının üzerine dökülen madde bekletilmeden temizlenmelidir.
Bazı lekelerin temizlenmesi kolayken bazılarının ise temizlenmesi bir hayli zordur. Bazı kolay ama etkili yöntemlerle halılardaki lekelerden kurtulmak mümkündür. Halıya dökülen madde anında müdahale ile kolaylıkla çıkabilmektedir.
Diş macunu, maden suyu, cam silme ilacı ve daha birçok yöntemle lekelerden kurtula bilinir. Her an başımıza gelebilecek ev kazaları arasında yer alan halıların lekelenmesi kimyasal maddeler kullanılarak da halledilebilir. Fakat kimyasaldan ne kadar uzak olursak sağlığımız için o kadar iyi olur. Doğal yöntemleri tercih etmek her zaman öncelik olmalıdır.
İlgili Link : Evdeki Halılar Hangi Aralıklarla Yıkamaya Verilmeli
Halıdan Çıkmayan İnatçı Lekeler
Halılardan çıkmayan inatçı lekeler ev hanımlarının adeta korkulu rüyası haline gelmektedir. Ama bu lekelerden kurtulmak sanıldığı kadar zor değildir. Yağ lekesi, çay, kahve lekeleri, mürekkep lekesi, kan lekesi, meyve suyu lekesi, çamur lekesi ve sakız lekesi inatçı lekeler arasında gösterilebilinir. Birtakım basit yöntemlerle bu tür zor lekelerden kurtulmak mümkündür.
İnatçı Lekeler Nasıl Çıkartılır?
Halıda meydana gelen yağ lekesi, karbonat sayesinde ortadan kaybolur. Lekenin üzerine karbonat dökülür ve bir süre bekledikten sonra ovalanır. Son aşamada elektrik süpürgesiyle süpürülür. Çay ve kahve lekesi; ılık su, sirke ve bulaşık deterjanı karıştırılarak silinip temizlenebilir. Kan lekesi için karbonat döküp soğuk su ile silmek gerekmektedir. Mürekkep lekesi için; lekenin üzerine Tıraş köpüğü ya da saç spreyi sıkılıp ovalanır. Durulandıktan sonra elektrik süpürgesiyle süpürülür. Meyve suyu lekesi, Arap sabunu ve su yardımıyla temizlenebilir. Çamur lekesi için çamaşır deterjanı ve su ile temizlik yapılmalıdır. Ama çamurun kuruması beklenmelidir. Sakız lekesi için, yapışan kısma buz koymak yeterli olacaktır. Sertleşen sakız kolaylıkla çıkabilecektir.