Bebeğin eşinin erken ayrılması demek daha doğum olmadan önce plasentanın bazı nedenlerden dolayı rahim duvarından ayrılması olarak tanımlanır. Hem anne hem de bebek için ciddi komplikasyonlara neden olabileceği için, acilen müdahale gereken durumlardan birisidir. Kayıtlara giren verilere baktığımızda tüm gebeliklerde 200’de 1 görülme oranına sahiptir. Bu nedenle anne adaylarımız bebeğin eşinin erken ayrılması nedir? Sorusunun cevabını iyi bilmeliler ve buna göre tebbirli olmalıdırlar. Yazımızda bütün sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız.
Bir takım nedenlerden dolayı doğum gerçekleşmeden önce plasenta rahim duvarından kendiliğinden kısmen veya tamamen ayrılma gerçekleştirebilir. Bu durum bebek açısından riskli bir durum olup, oksijen ve besin iletimini bozmaktadır. Eğer plasental ayrılma küçük ise bebekte gelişim geriliğine neden olabilirken, tam bir plasental ayrılma durumunda ise erken doğuma neden olma veya anne karnında bebek ölümleri gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Bebeğin Eşinin Erken Ayrılması Neden Olur?
Bebeğin eşinin erken ayrılması neden olur? Sorusunun her zaman net bir yanıtı olmasa da, genellikle aşağıda ki nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır.
Gebelikte oluşan yada daha önceden olan yüksek tansiyon plasentanın tam yada kısmen ayrılmasına neden olabilirken, gebelik zehirlenmesi gibi durumlarda da aynı şekilde plasental ayrılma söz konusu olabilir. Diğer nedenler ise;
- Anne adayının kanında pıhtılaşma sıkıntılarının var olması,
- Kronikleşen yüksek tansiyon,
- Preeklampsi yani gebelik zehirlenmesi,
- Amniyon sıvısının normalden fazla olması (bebek bu sıvının içinde yaşar)
- Çoğul gebelik durumları risk etkenidir (ikiz, üçüz gebelik vb)
- Alkol ve sigara kullanımı,
- Karın kısmına darbe alınırsa örneğin yaralanama yada trafik kazalarında,
- Gebeliğin erken dönemlerinde kanama olması.
- Kadınların fazla doğum yapması da, plasenta ayrılmalarına neden bir etkendir.
Bebeğin Eşinin Erken Ayrılması Belirtileri Neler? Nasıl Anlaşılır?
Plasentanın erken ayrılması genellikle vajinal kanama ile belirti verir. Oluşan kanama azda olabilir yada aniden boşalma şeklinde bir kanamada görmek mümkündür. Bazı durumlarda herhangi bir kanama söz konusu olmaz. Bu durum ise; kan plasentanın arka tarafından olan rahim içinde olduğu içindir ve bu durumda vajinal kanama olmaz.
Genellikle anne adaylarının ortak şikayetleri arasında sırt ağrıları, uterusda gelişen hassasiyet vardır. Bunların yanında verilere baktığımızda toplam vakaların yaklaşık %25’lik kısmında erken doğum ile sonuçlandığını görmekteyiz.
Anne adaylarında plasenta ayrılması belirtileri başladığında, vakit kayıp etmeden hekime gitmek hayati derecede önemlidir. Hekim bebeğin kalp atımlarını kontrol eder, ultrason ile detaylı inceleyerek bebeğin sağlık durumunu ayrıntılı olarak ele alır. Ayrıca hekim rahim ağzını ve vajinayı muayene ederek kanamanın nedeni enfeksiyon kaynaklımı yoksa herhangi bir hasar kaynaklı mı, yada başka nedenlerden dolayı mı kanama olduğunu anlamaya çalışacaktır. Ayrıca hekim serviksin dışarıda olup, olmadığına bakarak küçük damar yapılarını da inceleyerek bir karara varacaktır. İlgili Link: Hamilelikte Vücut Bakımı
Eğer anne adayının kan gurubu Rh (-) veya hamileliğin ikinci yada üçüncü trimesterde dönemi içindeyken kanama başlamış ise, baba adayının da kan gurubuna bakılır, eğer babanın kan gurubu annenin ki ile aynı değilse, kan uyuşmazlığı sorunu var demektir. Gerekli işlemler yapılır. Sıklıkla kan uyuşmazlığı iğnesine başvurulur.
Aşağıda bahsedilen semptomlardan biri dahi olsa hemen hekime başvurmak gerekir;
- Vajinal kanama varlığı az yada çok fark etmez. Ayrıca kanamanın yanında su geliyorsa veya su kanlı bir görünüme sahipse,
- Uterusta meydana gelen hassaslaşma, sırt ağrısı ve karın ağrısı ayrıca kramplar,
- Bitmek bilmeyen kramplar ve kesilmek bilmeyen kasılmalar,
- Bebeğin hareketleri takip edilmeli eğer, bariz bir azalma yada çoğalma varsa hemen hekime başvurmak gerekmekte.
Aşağıdakiler varsa siz gitmeyin hemen ambulansı arayın;
- Kanamanın çok aşırı derecede gelmesi,
- Soluk deri, nefes almada zorluk, soğuk terleme, çarpıntı ve sersemlik gibi belirtiler şok belirtileridir. Vakit kayıp etmeden ambulans çağırın.
Plasentanın Erken Ayrılması Konusunda Son Notlar ve En Çok Sorulanlara Cevaplar
Ayrılma gebeliğin ilerleyen zamanlarında oluşmuşsa yani doğuma yakın bir zamanda ve bebek dış dünyada hayatını devam ettirebilecek duruma gelmişse vakit kayıp etmeden doğum yapılmalıdır. Ayrılma çok az olabilir ancak her an tam ayrılma olabilir ve komplikasyonlar aniden gelişebilir. Bu nedenle şartlar sağlanıyorsa hemen doğuma gidilmelidir. Aşırı kanamalarda ve bebeğe besin ile oksijen iletiminde sıkıntılar olduğunda acil olarak sezaryen doğum yaptırılmalı.
Bebekte bir sorun görünmüyor, kanama fazla değil, doğum sırasında oluşabilecek bir risk ön görülmüyor ise doktor normal doğum kararı ile bebeğin dünyaya gelmesine izin verebilir. Buda plasental ayrılma yaşayan her anne adayının kesinlikle sezaryen olacağı inanışı da yok olmuş oldu.
Plasental ayrılma minik ve bebek için herhangi bir risk etkenini beraberinde getirmiyor ise ve doğum için erkense hekim bebeğin anne karnında kalarak gelişimine devam etme kararını verir. Ancak ayrılma boyutu artması durumunda ve erken doğumun hangi komplikasyonlara neden olabileceği kesinlikle anne adayına aktarılmalıdır.
Anne karnında olan bebeklerin akciğer gelişmeleri oldukça önemlidir. Akciğerler doğuma yakın zamanda tam olarak gelişmiş olur. Bu nedenle doğuma daha varsa akciğer gelişimini hızlandırmak için ve erken doğumun getirebileceği komplikasyonların önüne geçebilmek için kortikosteroid verilebilir. Ayrıca anne adayı doğuma kadar hastanede gözlem altında tutulabilir. Yani hastaneye yatış verilebilir. İlgili Link: Hamilelik Döneminde Karşımıza Çıkan 5 Sorun