Araç kiralama, son yılların en çok tercih edilen hizmetleri arasında yer alıyor. Kimi zaman iş seyahatleri için kimi zamansa tatil için araç kiralama tercih edilir. Araç kiralama pazarı son yıllarda oldukça gelişmiş düzeydedir. İhtiyacınıza uygun araç seçeneklerini değerlendirerek bütçenize uygun seçim yapabilirsiniz. Araç kiralama sırasında bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşmede yer alan maddeleri detaylı bir şekilde okuyarak sonrasında oluşabilecek herhangi bir sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Seyahat sırasında kiralık aracınızla çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu gibi sorunlara karşı araç kiralama şirketi ile iletişime geçebilirsiniz. Öyle ki kiralık aracınızla yolda kaldığınızda panik yapmanıza gerek yoktur. Araçla yolda kaldığınızda doğru adımları takip ederek sorun yaşamazsınız. Trafik sırasında yolda kalırsanız öncelik yapmanız gereken güvenlik önlemleri almaktır. Seyahat etmek için araç kiralamak, pek çok kolaylık sunar. Bu kolaylıklardan faydalanmak için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Böylece seyahatinizi daha konforlu ve güvenli hale getirebilirsiniz.
Kiralık Araçla Yolda Kalınırsa Ne Yapılır?
Kişiler, ister aracı olsun isterse olmasın, zaman zaman araç kiralama hizmetinden faydalanırlar. Araç kiralama hizmeti, seyahatler sırasında büyük kolaylık sağlar. Fakat bazı durumlarda beklenmedik olaylarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Kiraladığınız araç ile yolda kalmanız halinde ne yapılması gerektiğini bilmek ve sorunu çözebilmek önemlidir. Yolda kalmanız halinde neler yapabileceğinizi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Güvenli Bir Yere Çekilin ve Emniyeti Sağlayın:
Kiralık araç ile seyahate çıktığınızda her zaman önceliğiniz güvenlik olmalıdır. Yolculuk sırasında eğer kaza yaptıysanız veya bir arıza yaşanıyorsa güvenlik için dikkatlice yolun kenarına çekilmek gerekir. Bu durum karşısında dikkatlice trafikten uzaklaşın ve bu esnada emniyet kemerinizin takılı olduğundan emin olun. Eğer gece saatlerinde bu şekilde bir durum yaşadıysanız aracınızın ışıklarını açık tutarak diğer sürücülerin sizi görmesini sağlayabilirsiniz.
Kiralama Şirketiyle İletişime Geçin:
Kiralık aracınızla seyahat esnasında sorun yaşadığınızda herhangi bir şey yapmadan hemen kiralama şirketiyle iletişime geçmelisiniz. Aracı kiraladığınız şirket, sorunu çözmek için gereken adımları atacaktır.
Yol Yardımı Hizmetlerini Kullanın:
Araç kiralama şirketlerinin birçoğu, yolda kaldığınızda size yardımcı olacak yol yardım hizmeti sunar. Bu hizmetler, aracın çekilmesi, lastiğin değiştirilmesi, benzin sorunlarını çözme, akü şarjı gibi sorunları kapsarken, aracı kiralarken bu konu başlıklarının muhakkak konuşulması gerekir.
Kiralama Şirketinin Talimatlarını İzleyin:
Kiralık aracınızla yolda kaldığınızda, kiralama şirketi ile iletişime geçmelisiniz. Şirket, hasar hakkında size ne yapmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.
Güncel Araç Belgelerini ve Sigortalarını İnceleyin:
Araç kiralardan bir takım belgeler ve sigorta poliçeleri hazırlanır. Kiracı ve şirket arasında bu evraklarla hukuki bir yükümlülük bağı kurulur. Yolda kalma durumunda bu evrakları inceleyebilirsiniz. Yaşanılan sorunlar karşısında bu belgeler yardımcı olabilir.
Kendi Güvence ve İhtiyaçlarınızı Değerlendirin:
Kiralık aracınızla yolda kaldığınızda, güvenliğiniz ve ihtiyaçlarınız da son derece önemlidir. Yol yardım hizmetleri arasında bu durumlar yer almıyor olabilir. Bu nedenle kendi sigorta poliçenizi gözden geçirmeli ve eksiklik varsa tamamlamalısınız.
Son olarak belirtmek gerekirse kiralık aracınızla yolda kaldığınızda stres yapmamaya dikkat etmelisiniz. Güvenliğinizi öncelik meselesi haline getirerek sorunu çözmeye yönelik adımlar atmalısınız.
Kiralık Araçla Kaza Yapılırsa Ne Yapmalı?
Kiralık araç ile herhangi bir kaza yapmanız halinde kiralama şirketine haber vermeniz gerekir. Kaza sonucunda araçta kaza oluşacağı için kiralama şirketinin, kiracıya araç değer kaybı talebinde bulunma hakkı vardır. Bu hak, araç kiralama şirketinin hakkıdır. Aynı zamanda araç kiralama sözleşmesinde de bu madde bulunmaktadır. Kaza sonucunda araçta oluşan değer kaybının bedeli, hasarın büyüklüğüne göre değişir. Kazanın ardından sürücüye mutlaka alkol testi yapılır ve hatanın sürücü kaynaklı mı olup olmadığı tespit edilir. Sürücü alkollü çıkarsa, devlete de ceza kesme hakkı doğar.
Kiralık araç ile kaza yapılması halinde hatanın kimde olduğu büyük önem taşımaktadır. Eğer hata sürücüde ise, karşı tarafın yani kazaya karışan diğer kişinin de hasarını karşılamak gerekir. Bu durumda ise kaza tespit tutanağı hazırlanmalıdır. Polislerin bölgeye gelmesiyle beraber araçlarda gerekli incelemeler yapılır. Polisler kaza yerinin ve araçların fotoğraflarını çekerler. Bu işlemler yapılırken, siz de diğer sürücünün poliçe, sürücü belgesi ve ruhsatının birer kopyasını almanız gerekir. Eğer haklıysanız bu durum sizin haklı olduğunuzu ispatlamanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Kiraladığınız araç ile kaza yaptıktan sonra araçta maddi hasar oluşmayabilir. Durum bu şekilde olduğunda herhangi bir sorun yaşamaz ve aracı teslim tarihine kadar kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak araçta maddi hasar oluşur ve siz bu durumu kabul etmezseniz, firmanın size dava açma hakkı vardır. Kiralık araçlara normal kaskonun yanı sıra kiralama şirketleri tarafından yapılan kasko da bulunur. Firmaların bu kaskoyu mutlaka yaptırması gerekir. Eğer şirketler bu kaskoyu yaptırmazsa, kişi haklı konumuna geçebilir. Ancak çoğu kiralık araç firmaları araç kaskolarını yaparlar. Böylece tüm işlemler usulüne uygun şekilde gerçekleştirilir. Kiralık aracınızla veya şahsi aracınızla kaza yapmamak için gerekli önlemleri almalı ve güven içerisinde seyahatinizi sürdürmelisiniz.
Bu Makaleyi Oluştururken Adana Araç Kiralama Konusunda Uzmanlığı ile Bize Destek Olan Adanacarcom’a teşekkür ederiz.