Diş kaplamaları, hasarlı dişler için kullanılan protetik tedavilerdir. Kaplama dişlerin temizliğinin ve bakımının düzenli olarak yapılması, diş eti hastalıklarını ve çürük gelişimini engelleyerek ağız sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Kullanılan kaplamanın türüne uygun bir bakım yapmanız, diş kaplamalarınızın kullanım süresini uzatır. Diş kaplamaları, yüksek yoğunluğa sahip materyallerden yapıldığı için kaplama yüzeyinde biriken bir lekenin derinlere nüfuz etmesi pek mümkün değildir. Ancak ağız bakımının ve kaplamaların temizliğinin düzenli olarak yapılmaması nikotin, çay ve kahve lekelerinin zamanla diş yüzeyinde bir tabaka oluşturmasına sebep olur. Çoğu durumda diş fırçalama ile uzaklaştırılabilir.
Zirkonyum Kaplama Temizliği
Zirkonyum kaplama dişlerin bakımı ve temizliği doğal dişler ile tamamen aynıdır. Aşındırma özelliği olmayan bir diş macunu yardımıyla günde iki defa dişlerinizi fırçalamalı ayrıca diş ipi kullanmaya dikkat etmelisiniz. Alkol içermeyen ağız bakım suları ile iki günde bir defa ağzınızı çalkalamanız kaplamaların yüzeyinde oluşabilecek bakteri plağı birikimini önler. Kaplama dişleri fırçalarken ne kadar sağlam olursa olsunlar nazik ve hafif hareket edilmelisiniz. Yoksa dişin diğer dokularına zarar verebilirsiniz.
Monolitik zirkonyum kaplama yüzeyleri biraz daha mat görünür. Bu tür kaplama dişleri daha uzun süre veya sert fırçalamak rengini açmaz. Kaplama uygulanmış dişlerinizin temizliği için manuel ya da elektrikli diş fırçalarını kullanabilirsiniz. Ancak bakımları sırasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Aşındırıcı özelliği olan diş macununun sürekli kullanımı kaplama yüzeylerini çizebilir. Diş fırçalama sırasında aşırı basınç uygulamak diş etlerinize zarar verip, kanamalı ve ağrılı süreçlerden geçmenize neden olur. Sert kıllı bir diş fırçası kullanmak da diğer diş dokularına zarar verebilir. Kaplama dişlere zarar verebilecek kadar sert yiyecekler tüketmek kırılmalarına sebep olabilir.
Zirkonyum Kaplamanın Korunması
Zirkonyum kaplama dişlerin korunması için iyi alışkanlıklar korunmalıdır. Yani kısacası ağız ve diş hijyeni edinilmeli, var olan alışkanlıklarınızı da iyileştirmelisiniz. Bunun dışında gece koruyucusu kullanabilirsiniz. Gece koruyucusu, bir tutucuya benzer şekilde çalışan üst ve alt çenenin birbirine temas etmesini dolayısıyla dişlerin zarar görmesini engeller. Uykudayken dişleri sıkma ya da gıcırdatma gibi alışkanlığı olan kişiler için son derece yararlıdır. Bu sayede kaplama dişlerinize istemeden verebileceğiniz zararın önüne geçersiniz. Sigara, çok fazla çay ve kahve tüketme veya aşırı sert kabuklu yiyecekleri dişler ile kırma gibi zararlı alışkanlıklarınızı bırakılmalı veya azaltmalısınız. Bunların dışında diş hekimini düzenli bir şekilde ziyaret ederek olası bir sorunun önüne geçebilirsiniz.