Psikologlar sosyal fobiyi, “Kişinin başkaları tarafından yanlış anlaşılacağı, yargılanacağı, rezil olacağı ya da mahçup olacağı konusunda endişe duyması hatta korkması olarak ifade edilebilir. Kişi bu korkuları sebebiyle sosyalleşmekten olabildiğince kaçınır. Toplum içine girdiğinde insanların kendisini aptal, deli ya da uçuk gibi göreceğini zannederek kaygılanır.
Utanç verici, gülünç ya da garip karşılanacağını düşünerek toplum önünde ya da birebir karşısındaki kişiyle konuşmaktan, yemek yemekten veya kahve içmekten endişe duyar. Bu durum daha çok karşı cinsle ya da tanımadığı biriyle beraberken ortaya çıkabilir. Sosyal fobi genellikle ergenlik döneminde başlar ve anlaşılıp tedavi edilmezse kişi hayat boyu bundan muzdarip olur. Bu yüzden online terapi bu tip hastalar için ideal olabilir.
Sosyal Fobi Sıklıkla Kimlerde Görülür ve Nasıl Fark Edilir?
Sosyal Fobi; gelir seviyesi ve eğitim seviyesi düşük, sosyal açıdan zayıf ve genellikle hiç evlenmemiş kişilerde daha sık görülür. Psikolog Anıl Yılmaz sosyal fobinin belirtilerini bizlere “Kaygı yaratacak bir durumla karşılaşıldığında; titreme, ağız kuruluğu, terleme, yüz kızarması hatta diyare gibi belirtiler görülebileceğini ve bedende tüm bunlar olurken kişinin zihnine; “Ben sevilmeye layık değilim, güçsüzüm, yetersizim, çirkinim, kaygılı olduğumu belli etmemeliyim, kusursuz görünmeye çalışmalıyım” gibi düşünceler üşüşeceğini aktarıyor.
Hata yapmamaya ve kusursuz olmaya çalışırken, belli etmemeye çalıştığı sürekli bir kaygı hali içindedir. Kişilerle göz teması kuramaz ve bulunduğu ortamdan kaçıp gitme arzusuna kapılır” şeklinde açıkladı. Sosyal fobi tanısı konan hastaların destek almaları gerektiğinin üzerinde duran uzmanlar , psikolog ofisi dışında online terapi şeklinde de tedavi alınabileceğini belirtiyor.
Sosyal Fobinin Nedenleri Nelerdir?
Sosyal Fobinin başlıca nedenlerini; genetik yatkınlık, kişilik özellikleri, baskıcı ya da korumacı ebeveynler, insanlarla yaşanan kötü tecrübeler ve ölüm ya da ayrılık gibi yaşanan ağır bir travma olarak özetleyebiliriz. Çocuk yetiştirme tarzı ve ailenin yeterince sosyal olmaması çocukluk döneminde sosyal fobi oluşmasında en büyük etkenlerden ikisidir. Çocukluk döneminde aşırı derecede çekingen olan bireylerde yetişkinlik dönemlerinde sosyal fobi görülmesi olasılığı çok daha yüksektir.
Sosyal Fobinin Tedavisinde Online Terapi Yapılabilir mi?
sosyal fobi tedavisinin antidepresif ilaçlarla yapılabildiği gibi; bilimsel araştırmalara göre en etkili yöntemin özellikle bilişsel ve davranış terapisi olduğunu ve tedavi süresinin yaklaşık 1 yıl süreceğini ifade ediyor. Bilişsel davranış terapisi, hastanın kaygılarının nedenini araştırmasına ve korkularıyla yüzleşmesine olanak sağlayan bir terapi yöntemi. Bilişsel Terapi, kaygı durumları ve kaygı sırasında oluşan bedensel tepkimeler, kaygı yaşanan durumlarda hastanın zihnindeki düşünceler ve bu düşüncelerle başa çıkma yöntemleri gibi aşamalar içerir. Davranışsal Terapide ise; gevşeme eğitimi, kişiye sosyal beceri kazandırmaya yönelik eğitimler, model olma, kişinin kaygılarının üzerine gitme ve daha net anlayabilmesi için rol oynama gibi hastanın durumuna göre uygulanabilecek farklı metodlar içerir.