Yeniçağın hastalıklarından biri olan “Sibo” hastalığını basit şekilde tanımlamak gerekirse, sibo bağırsaklarda aşırı derecede bakteri çoğalmasının sonucunda meydana gelen hastalığın kısa ismidir. İnce bağırsakların yetkisi gıdaların sindirimi ve emilimini sağlamaktır. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemi konusunda da büyük önem taşıyan organdır. İnsan vücudu için önemi büyük olan ince bağırsaklarda normalde belirli sayıda ve türde bakterilerin olması durumu normal kabul edilen bir durumdur. Yerleşik halde ince bağırsaklarda bulunan bakterilerin işlevi ise vücuda alınan gıdaların içerisinde yer alan kötü maya ve bakterileri ekarte etmektir. Sibo hastalığı ile doktora başvuran hastalarda en çok görülen belirtiler şunlardır: Karında hissedilen rahatsızlık hissi durumu veya karın ağrısı, kabızlık veya ishal, gaz hissi ve sıklıkla geğirme durumu, karında şişlik. Eğer hastalık daha ileri seviyeye ulaşmışsa kilo kaybı ve vitamin eksikliği gibi bulgular da bu listeye eklenebilir.
Sibo Hastalığı Nedir?
İnce bağırsaklarda normal kabul edilenin dışında fazladan bakteri bulunması sonucunda oluşan hastalığa Sibo denir. Aynı zamanda Sibo, bakterilerin sayısının artmasını ifade ettiği gibi var olan bakteri türündeki değişimleri de ifade eder. Sibo şikâyetiyle doktora başvuran hastaların çoğunda hastalığa sebep olan bakteri tipinin tek tür olmadığı görülmüştür.
Normalde kalın bağırsakta yer alması olası karşılanan bakteri türlerinin ince bağırsakta çoğalması halinde o hastada Sibo var denebilir. Daha seyrek şekilde görülen bir diğer tip de ince bağırsakta normalde yer alması olası karşılanan bakteri sayısının artmasına bağlı olarak ortaya çıkan tiptir. Sibo hastalığı ince bağırsakların yapı ve işlevini olumsuz yönde etkileyerek normal çalışma fonksiyonlarını tahrip edebilir. Aynı zamanda Sibo ile birlikte hasar gören bağırsak mukozası ile birlikte bağırsaklarda geçirgenlik artabilir.
Sibo Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Sibo hastalığının görülme sıklığı ile ilgili net bir veri olmamasına karşın bazı çalışmaların ortaya koyduğu verilere göre normal sağlığında olan kişilerin yüzde 6 ile 15 gibi bir aralığında Sibo görülebilir. Bu oran hiçbir belirtisi olmayan kişilere göre konulmuştur. Ancak risk faktörleri arasına yer alan hassas bağırsak sendromundan muzdarip olan kişilerde bu oran yüzde 80 oranında daha fazladır. Sibo hastalığının hala yeterince tanı konulamayan ve üzerinde araştırma yapılan hastalık sınıfına girmesinin sebebi hastaların ve sağlık uzmanlarının sibodan çoğu zaman habersiz olmasıdır.
İlgili Link: Mistik Çayı Nedir?
Sibo Hastalığı Neden Kaynaklanıyor Olabilir?
İnsan vücudu bütün hastalıklara yakalanmadan önce yaptığı gibi Sibo öncesinde de farklı yollardan savunmaya geçerek hastalığı önlemeye çalışır. Bu önlemlerin arasında asidik ortam sağlama, bağırsak sıvısında immunglobulin salınımı gerçekleştirme, bağırsak hareketlerinin yardımıyla bağırsak peristaltizmi adı verilen dalgalı hareketin sürdürülmesi gibi önlemler gösterilebilir. Normal şartlar altında bağırsak sıvısının içeriğinde, kalın bağırsak sıvısının içeriğinde yer alan bakterilerin karışmasını önleyen bir valfin varlığı vardır. Vücut bir tehdit anında bu yol ile de hastalığın önüne geçmeye çalışır. Tüm bunlara rağmen yine de Sibo hastalığı teşhis edilen kişilerin bu hastalığın hedefi olmasında kesin bir sebep bulunamamıştır. Henüz araştırmaları yoğun olarak devam eden karmaşık hastalıklar grubunda yer alan hastalık bazı uzmanlara göre, hastalık öncesi bir arada çalışan koruyucu mekanizmaların bozulması ile ortaya çıkmaktadır.
Sibo İçin Risk Faktörleri Ve Tetikleyiciler
Pek çok hastalıkta olduğu gibi Sibo hastalığında da belirli tetikleyici etkenler ve risk faktörleri bulunur. Sibo hastalığında uzmanlarca belirlenen risk faktörleri arasında mide asidi seviyesinde azalma durumu, bolca antibiyotik kullanma durumu, alkol tüketimi, doğum kontrol haplarına sık başvurulması gibi durumlar yer alabilir. Sibo hastalığı için potansiyel hastalar için bazı hastalıkların etkisi olduğu söylenebilir. Bu hastalıklar arasında hassas bağırsak sendromu, çölyak hastalığı, crohn hastalığı, karaciğer sirozu, böbrek yetmezliği, kronik pankreatit gibi hastalıklar yer alır. Sibonun tekrar etmesini önlemek adına doktorlar yemekleri çiğneyerek yemek, stres yönetimi yapmak ve dinlendirici uykular uyumak gibi önerilerde bulunurlar.