Kronik yorgunluk sendromu kişinin kendisini sürekli yorgun hissetmesidir. Aynı zamanda yorgunluk hissiyatı nedeniyle işte olan verimin düşmesi olasılığı çok yüksektir. Yorgunluk hissi kişinin sosyal yaşamını çok fazla etkiler. Birey isteksizdir hiçbir şey yapmayı istemez. Psikolojik olarak kendisini sürekli mutsuz olarak hisseder. Kronik yorgunluk sendromu bazı kişilerde sadece yorgunluk belirtisi bulunurken hastalığın daha ileri seviye olması halinde kişi günlük yaşamındaki işlerini yapamaz hale gelir. Sendrom sadece psikolojik olarak değerlendirilmez. Psikolojik dışında fiziksel aynı zamanda zihinsel olarak çeşitli etkisi bulunur. Bu sendrom daha çok iş hayatında yoğun tempoda olan, günlük yaşamı zorlu süreçten geçen kişilerde görülür.
Kronik Yorgunluk Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Çoğu kişinin hayatını etkileyen ve yapması gereken önemli işleri yapmasına neden olan engeldir. Sendromu tetikleyen birçok durum vardır. Kronik yorgunluk sendromu birdenbire ortaya çıkmaz. Sendromun kişide çıkması halinde bir nedeni bulunur. Kronik yorgunluk sendromunun nedeni içerisinde en çok öne çıkan durum strestir. Kişinin günlük hayatta her durum için stres olması, iş stresi sendroma neden olur. Stres sendromun en büyük nedenini oluşturur. Stres olan kişi her yaşadığı olayda kendisini yorar. Stres haricinde kişinin iş hayatının fazlasıyla dolu olması ve kendisine vakit ayıramaması önemli etkendir. Uyku sorunu yaşaması ve düzenli uyku alamaması da sendromu tetikler. Kişinin yeterli uykuyu almaması sosyal hayatında kendisini zorlar.
Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kronik yorgunluk sendromu için sendromu belirten özel durumlar vardır. Sendromun belirtilerini taşıyan kişilere kronik yorgunluk sendromu teşhisi konulur. Kronik yorgunluk sendromunun belirtileri:
- Kişinin her gün bitkinlik halinde olması
- Vücudundaki kasların ve eklemlerin sürekli ağrıması
- Bireyin arada boğaz ağrısı yaşaması
- Arada karın ağrısı olması
- Bireyin sürekli olarak enerji düşüklüğü yaşaması
- Kişinin günlük yaşamda stresli olması
- Mide bulantısının fazla olması
- Günlük yaşamda sürekli yapılacak durumları unutmak
- Bağırsakta rahatsızlıkların olması
- Bireyin olumsuz düşünceleri her gün kendine aşılaması
- Her durum için huzursuzluk duyma
- Bireyin depresyona girmesi
Kronik Yorgunluk Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Kronik yorgunluk sendromunun bireyde teşhis edilmesi için gerekli incelemeler yapılır. Kronik yorgunluk sendromunun testi için özel bir test yoktur. Kişilerin gerekli şikayetleri psikolog tarafından dinlenerek not alınır. Hasta ile ilgili not alınmasının ardından gerekli muayene işlemi yapılır. Muayene sonrasında kişinin yorgunluk, mide bulantısı, bağırsak sorunu, boğaz ağrısı şikayetleri için kan testi ve mr gibi testler verilir. Kişinin yorgunluğu veya diğer şikayetlerinin başka hastalığa ait olup olmadığı kan ve mr testleri ile incelenir daha sonrasında testlerin temiz çıkması halinde teşhis konulur. Muayenede ise sendromu belli eden durumların belirgin olması halinde de teşhis konulur. Kişinin yorgunluğunun dinlense dahi yine de aynı olması durumunda kronik yorgunluğu belli eder.
Kronik Yorgunluk Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kronik yorgunluk teşhisi konulan kişilere tedavi süreci başlatılır. Tedavide kişinin kontrollerini aksatmaması, doktorun önerdiklerini yerine getirmesi gibi birçok durum önemlidir. Kronik bir hastalık olması nedeniyle tedavi süreci uzundur. Aynı zamanda belirli ve kesin tedavisi yoktur. Tedavi süreci bireyin şikayetleri doğrultusunda ilerler. Kronik yorgunluk sendromunun tedavisi genellikle egzersizle yapılır. Hastalığın ilerlemesi halinde ve egzersizle kişinin tedaviye yanıt vermemesi durumunda antidepresan ilaçlar verilir. Antidepresan ilaçların yanına bağışıklık için güçlendirici, eklem ağrısı için ağrı kesici, uyku problemi için ilaçlar verilir. Daha çok kişiyle doktorun iletişim kurması ile terapiler de yapılır. Daha çok psikolojik rahatsızlık olduğu için psikolojik yönden kişinin iyi olması çalışılır.