Bronzlaşmak İçin Ne Yapmalı? İpuçları…
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok kadında özellikle beyaz tenli kadınlarda bronzlaşma hevesi başlar. Bunun en büyük sebepleri tabiki de yaz kıyafetlerinin içinde sırıtmamaktır. Güneş her ne kadar kalsiyum dengesini ve kemik gelişimini sağlayan D vitamini oluşumuna fayda sağlasa da dikkatli kullanılmadığında zararları da bir hayli fazladır. Bu sebeple bronzlaşmak için ilk seçeceğimiz yöntemler sağlımıza zarar vermeyen ya da bronzlaşmak için doğal yöntemleri kullanmak olmalıdır. Bu makalemizde “Alemi Kadın” ailesi olarak hızlı bronzlaşmak adına yapılabilecek tüm yöntemleri inceleyecek ve sizlere bu konuda fikirler vereceğiz.
Bronzlaşmak İçin Nereye Gidilir?
Bronzlaşmak için nereye gidilir sorusunun en klasik cevabı solaryum merkezine gitmektir, ancak solaryuma girmek istemiyorsanız, güneşin altında saatlerce kalmak istemiyorsanız, aklınıza gelecek tek çare bronzlaştırıcı olmaktadır. Peki bronzlaştırıcılar nedir? Bronzlaştırıcı krem nasıl kullanılır? Güvenilir mi? Ne tarz bronzlaştırıcı kullanmayalım? bronzlaştırıcı sprey mi, bronzlaştırıcı krem mi, bronzlaştırıcı yağ mı, bronzlaştırıcı mendil mi kullanmalıyım? En iyi güneşsiz bronzlaştırıcı krem nedir? Fiyatları nedir? Bronzlaştırıcı Sprey yorumlarında ağırlıklı olan görüşler nelerdir? Gibi soruların cevaplarını siz değerli okurlarımızın yorumlarıyla da cevaplamaya çalışacağız.
Bronzlaştırıcılar…
Aslına bakarsanız bronzlaştırıcılar ilk çıktığında kötü bir şöhrete sahipti. Eşit dağılmamış renkler, beklenilenden farklı renklenmeler gibi sorunları vardı, ancak teknolojinin ilerlemesiyle bu gibi sorunlar mazide kaldı diyebiliriz. Bu konuda dikkat etmemiz gereken en önemli husus doğru ürünü kullanmaktır. Doğru ürün, tenimizde en iyi sonucu veren üründür ve bunu bulmanın en basit yolu ise kozmetik mağazalarında yer alan test ürünlerini kolumuzun güneş görmeyen bölgelerine uygulayarak sonuçlarını gözlemlemektir. Fakat daha önce başka bir bronzlaştırıcı sprey, krem, yağ vb. ürün kullandıysanız, etkilerini cildinizden iyice temizlemek için bir müddet (3-4 gün kadar olabilir) peeling ürünleri kullanın. Eğer tüylerinizi yeni aldıysanız 1 gün sonra bronzlaştırıcı ürünü kullanınız. Bir diğer dikkat etmeniz gereken husus, bronzlaştırıcının kuruma süresini bilmek ve bu süreyi beklemektir ki bunun için kutunun üzerini mutlaka okumalısınız.
Bronzlaştırıcı Alırken, Kullanırken ve Kullandıktan Sonra Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Pahalı Bronzlaştırıcı Almanıza Gerek Yok
Pahalı bir bronzlaştırıcı ürün almak şart olmamakla beraber bronzlaştırıcı kremin eşit oranda dağılmasını sağlayacak maddeler içermesi ve kokusunun olmaması tercih edilmelidir. Çünkü bronzlaştırıcı ve aynı anda kullanmamız gereken nemlendirici gibi diğer cilt bakım ürünlerinin kokusunun birbirine karışması muhtemelen hoş olmayacaktır.
Bronzlaştırıcının Kullanım Yerlerine Bakın
Her bronzlaştırıcı yüze uygulanamamaktadır ve yüz için ayrı bronzlaştırıcılar bulunmaktadır. Bu yüzden satın almadan önce nerelerde kullanabileceğinizi mutlaka kontrol edin.
Peeling İşlemine Özen Gösterin
Peeling işlemini üstünkörü yapmamak, en çok ihmal edilen bölgelerden olan dizler, ayaklarınız, dirsekler ve ellerinizin üzerindeki sertleşmiş ve kuru bölgelere evde peeling yaparken özen göstermeli, peeling nedir öğrenmeli, peeling kremlerini ve ürünlerini öğrenmeli, peeling tariflerini iyi analiz etmeli, peeling ne kadar bekletilmeli ve peeling evde nasıl uygulanır bilmelisiniz.
İşleme Doğru Bölgeden Başlayın
Bronzlaştırıcı spreyi, yağı ya da kremi kullanırken aşağıdan yukarıya doğru uygulayın ve bu işlemi bölge bölge yapın. Yani önce ayak bileklerinizden dize kadar iyice yedirerek uygulayın, dizi atlayıp doğrudan bacak bölgenize aynı şekilde uygulayın. Bu bölgelerle işimiz bittikten sonra elimizde kalan bronzlaştırıcı ürünü ayaklarınıza ve dizlerinize sürün. Bu şekilde yapmamızın sebebi bronzlaştırıcı kullanıldığını en çok belli eden bölgeler burası olmasıdır. Bu bölgelere az miktarda bronzlaştırıcı uygulanması yeterlidir.
Önce Kollar
Bronzlaştırıcıyı üst vücuda sürerken de kollardan başlamalı ve dirsek bölgesini sona bırakarak en az miktarda bronzlaştırıcı uygulanmalıdır. Sırtınıza bronzlaştırıcı sürmek isterseniz bu işlemi başka birine yaptırmanız daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
Nemlendirici Kullanın
Bu işlemlerden sonra nemlendiricinizi dirsek, diz ve ayaklarınızın üzerine sürerek bronzlaştırıcının emilimini artırın.
İpuçlarını Uygulayın
Bronzlaştırıcıyı yüzde, nemlendiricinin üzerine sürüldüğünde daha iyi sonuç verir.
Farklı Ürünlerde Kullanabilirsiniz
Bunların dışında Clarins Radiance Plus gibi bronzlaştırıcı içeren gece kremleri de bulunmaktadır. Yeterince bronzlaşma için her gece sürüp, istediğiniz rengi yakaladıktan sonra gün aşırı uygulayabilirsiniz ki böylece istediğiniz rengi korumuş olursunuz.
Ellerinize Dikkat Edin
Ellerimiz çok fazla gözenek içerdiğinden bu işlemleri yapar yapmaz ellerimizi yıkamalıyız eğer bu işlemi ihmal ederseniz bir müddet turuncu avuçlarla gezmek zorunda kalabilirsiniz.
Bronzlaştırıcının Etkisini Ayarlayabilirsiniz
Bronzlaştırıcıların etkisi çok uzun değildir, yaz aylarında suyla temasın yoğun olması da bronzlaştırıcının etkisini daha da azaltmaktadır. Bu yüzden eğer bronzlaştırıcının etkisinin biraz daha uzun kalmasını istiyorsak peeling, exfoliator, kese gibi uygulamaları azaltmalısınız.
İstediğiniz Ten Rengini Alamadınız mı? Panik Yapmayın…
Bronzlaştırıcının vücuda eşit dağılmaması sonucunda istediğiniz ten rengini alamadığınızda bronzlaştırıcının ömrünü saydığımız yöntemlerle kısaltabilirsiniz ya da hiçbir şey yapmadan ortalama 5 günde bronzlaştırıcının etkilerinden tamamen kurtulabilirsiniz. Ayrıca kullanabileceğiniz bronzlaştırıcı çıkarıcı ürünler de bulunmaktadır.
Güneşle Temasınızı İyi Ayarlayın
Bronzlaştırıcıların sizi güneşten korumayacağını unutmamalısınız, ancak bazı bronzlaştırıcı ürünleri güneşe karşı koruma faktörü de içerir. Güneşlenirken bronzlaştırıcı kullandığınızda daha çok yanacaksanız ancak dikkatli olmalısınız.
1 Günde Bronzlaşmak İçin Çabalamayın
Özellikle beyaz tene sahip kişiler hızlı bronzlaşmak isterler, hatta 1 günde bronzlaşmak için ne yapmalı diye düşünürler ancak hızlı olurken de saydığımız riskleri de göz önünde bulundurmak ve sağlıklı bir şekilde hızlı bronzlaşmak için neler yapabilirsiniz?
Hızlı Bronzlaşmak İçin İpuçları
Hızlı bronzlaşmak için yapabileceklerinizi sizler için sıraladık ancak başlamadan önce bunlardan bazılarını sadece bilgi amaçlı verdiğimizi ve tavsiye etmediğimizi de belirtmeliyiz. Eğer açık tenliyseniz bir dermatoloğa danışmanızda da fayda bulunmaktadır. Ayrıca bunlardan bazıları evde bronzlaşmak için kullanılabilecek doğal yöntemler olup bazıları da güzellik merkezlerinde yapabileceğiniz yöntemlerdir;
Ölü Derilerden Kurtulun
- Bronzlaşmadan önce banyo lifi ya da çok sert olmayan bir kese ile vücudunuzu ölü derilerden temizlemelisiniz.
Güneş Kremlerinin Faktör Seçimini Doğru Yapın
- Güneşe çıktığınız ilk günlerde yüksek faktörlü koruma kremleri kullanmalısınız, ancak ilerleyen günlerde güneş kreminin faktörü düşürerek hızlı bronzlaşma sağlayabilirsiniz.
Kakao Yağı Kullanabilirsiniz
- Kakao yağı kullanarak daha hızlı bronzlaşabilirsiniz özellikle açık ten rengine sahip kişilerde etkilidir.
Bebek Yağı Kullanabilirsiniz
- Bebek yağı kullanmak koyu renkli ten rengine sahip kişilerde etkilidir.
Kayısı ve Havuç Yağından Faydalanın
- Kayısı yağı ve havuç yağını karıştırarak hızlı ve doğal bronzlaşmak için sağlıklı yağ elde edebilirsiniz.
Havuç Yağı Tek Başına da Etkilidir
- Elinizde sadece havuç yağı varsa bunu da hızlı bronzlaşmak için kullanabilirsiniz.
Bronzlaşmak için Karışım
- 1 ölçek Hindistan Cevizi yağı, 1 ölçek susam yağı, 1 ölçek havuç yağı ve 4 ölçek kayısı yağından oluşan bir karışım da hızlı bronzlaşmanıza yardımcı olacaktır.
Hızlı Bronzlaştırıcı Karışım
- 15 gram zeytin yağı, 15 gram susam yağı, 30 gram saf çikolata, 5 gram bergamot yağını karıştırarak hızlı bronzlaştırıcı bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Zeytinyağı ile Bronzlaşma
- Güneş yağı sürdükten sonra zeytinyağı sürerek hızlı bronzlaşabilir ve cildinizi yumuşatabilirsiniz.
Bilgi Amaçlı Bronzlaşma Metodu
- Benim tavsiye etmediğim ancak bilgi amaçlı belirttiğim bir diğer yöntem ise kola sürerek yapılan hızlı bronzlaşmadır. Kol ve bacak bölgelerinize sürebilirsiniz ancak içerdiği yüksek miktardaki asit nedeniyle bunu yaparken dikkatli olmanız gerektiğinizi de mutlaka unutmamalısınız.
Beta Karoten Kullanabilirsiniz
- Hızlı bronzlaşmak için Beta Karoten içeren; turuncu renkli besinler kullanabilir ya da takviye ilaçlar kullanabilirsiniz ancak tabiki de bir hekime danışmadan kullanmamalısınız ve Beta Karoten helal mi değil mi gibi sorularınızın cevabı da araştırmak isteyebilirsiniz.
Solaryuma Giderek Bronzlaşmak
- Tatile başlamadan önce solaryum merkezlerine giderek birkaç seans solaryuma girerek cildinizi güneşe hazırlayabilir ve hızlı bronzlaşmaya katkıda bulunabilirsiniz.
E Vitamini Mucizesi
- Eğer bronzluğun altın tonlarında olmasını istiyorsanız kullandığınız krem, sprey ve yağların E vitamini içermesi gerekmektedir.
Sağlıklı Bronzlaşma için Aloe Vera ve Macadamia Fındığı
- Aloe Vera bitkisinden üretilen jellerin cilde birçok faydasının olduğu bilinmektedir. Bu yüzden güneş yağınızın içerisinde; yanıkları önlemek için Aloe Vera ve hiçbir meyvede bulunmayan palmitoleic asit içeren nemlendirici özelliği olan Macadamia Fındığı bulunması hem sağlıklı bronzlaşmanızı hem de hızlı bronzlaşmanızı sağlar.
Suya Yakın Güneşlenin
- Güneşlenirken suya yakın bir yerde güneşlenmek, suyun yansıtıcı özelliğinden faydalanmanızı sağlar.
Bronzlaşma Hapları
- Yine bir diğer yöntem ise iyice araştırılmadan kullanılmaması gereken bronzlaşma haplarıdır ki bu haplar ciltteki melanin miktarını artırarak daha az güneşlenmeyle daha hızlı bronzlaşmanızı sağlar.
Mystic Tan Uygulaması
- Mystic Tan uygulaması ile de hızlı bronzlaşma sağlayabilirsiniz. Birtakım solüsyonlarla uygulanan bu yöntemden sonra yaklaşık 2 hafta bronzluğun korunduğu söylenmektedir.
Risklerin Farkında Olun
Ancak hızlı bronzlaşmak için kakao yağı, havuç yağı, kola, zeytinyağı ürünleri kullanmak cildin erken yaşlanmasına, kalıcı lekelenmelere ve hatta deri kanseri risklerine yol açtığı için bizim önermediğimiz bilgi amaçlı verdiğimiz yöntemlerdir.
Doğal Maske Kullanın
Bronzluğu korumak için doğal maske yapabilirsiniz. Bunun için bir salatalığı püre haline getirip 1 çorba kaşığı bal ile birlikte yüzünüze sürünüz. Yaklaşık 20 dk bekledikten sonra ılık suyla yıkayınız.
Güneşi Doğru Kullanın
Makalemizin başında da belirttiğimiz gibi güneşin faydaları da, güneşin zararları da bulunmaktadır. Güneşten korunmak için doğal maskeler, doğal yöntemler, doğal güneş kremleri konularında araştırma yapabilirsiniz. Öte yandan cildin erken yaşlanmasının sebebi güneştir ve başka bir deyişle genç kalmanın “anti aging” ilk kuralı güneşten uzak kalmaktır ancak bu demek değildir ki güneşten köşe böcek kaçmalıyız, bronzlaşmak için alternatif yöntemler kullanmalıyız. Doğru olan güneşi doğru kullanmaktır. Güneşi en doğru şekliyle kullanmak, sağlıklı bronzlaşma ve güneşin zararlarını minimize etmek için dikkat etmemiz gerekenleri sıraladık;
Sağlıklı Güneşlenme Saatleri
- Ülkemizde yaz aylarında saat 11:00 ve 15:00 arasında güneş ışınları dik bir şekilde gelerek yoğunluğunu arttırdığı için bu saatlerde güneşte kalmamaya özen gösterilmelidir. Daha çok sabah saatlerinde ve gün batımından önce güneşlenmek gerekir.
Güneşte Fazla Kalmayın
- Güneşin altında en fazla 2 saat süreyle kalın.
Bronzlaştırıcı Meyveler Tüketin
- Havuç, mandalina, kayısı gibi pletakaroten içeren besinler tüketmekte bronzlaşmayı hızlandıracaktır.
A Vitamini ile Korunun
- Özellikle güneşe çıkmadan önce A vitamini içeren tatlı patates, havuç, ıspanak, şalgam, keçi sütü, inek sütü, karides, yumurta gibi yiyecek, içecekler tüketerek güneşin zararlı ışınlarından korunabilirsiniz.
Güneş Kremleri Faktörü Nasıl Olmalıdır
- Güneşten korunmak için 50 faktör veya daha üzeri koruma sağlayan ürünler kullanabilirsiniz.
Parfüm Kullanmayın
- Parfümlerin içerisinde bulunan bazı kimyasallar güneş ile etkileşime girdiğinde cildinizde lekeler ve kızarıklar oluşturabilir, bu sebeple güneşe çıkmadan önce parfüm kullanmayınız.
Güneş Kremini Güneşten Önce Sürün
- Güneşten korucuyu kremleri güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürmeye özen gösterin.
Zararlı Güneş Işınlarından Korunun
- Güneş kreminizin UV B ve UV A’ya karşı koruması olmasına dikkat ediniz.
Güneş Kremini Sıklıkla Kullanın
- Sık sık denize ya da havuza giriyorsanız girip çıktıktan sonra güneş kreminizi sürmeyi ihmal etmeyin.
İyi Kurulanın
- Sudan çıktıktan sonra üzerinizi iyice kurulayın ki vücudunuzda kalan damlalar güneş lekelerine dönüşmesin.
Omuz, Sırt ve Göğüse Dikkat
- Güneş ışınları omuz, sırt ve göğüs bölgelerine daha dik geleceği için bu bölgelerin korunmasında hassasiyet göstermelisiniz.
Güneş Kremini Sürmeniz Gereken Bölgeler
- Güneş kreminizi vücudunuzun güneş gören her yerine sürmelisiniz yoksa lekeli bir bronzlaşma yaşayabilirsiniz.
Bol Su İçin
- Yaz aylarında vücudun nem dengesini korumakta gerekli olduğundan gün mutlaka bol su tüketin ve güneşlenip duş aldıktan sonra nemlendirici sürün.
Şapka Takın
- Başınıza güneş geçmesini engellemek ve saçlarınızı korumak için mutlaka şapka takın.
Güneş Gözlüğü Takın
- Gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü kullanın.
Ağır ve Yağlı Yemeyin
- Güneşe çıkmadan önce kızartma tarzı ağır ve yağlı yiyecekler yemeyin.
Epilasyon Sonrası Dikkat
- Tüylerinizi aldıktan hemen sonra güneşe çıkmayın.
Cildinize Yumuşak Davranın
- Güneşlendikten sonra teniniz hassaslaşacağı için yumuşak havlu kullanın ve kese gibi uygulamalardan kaçının.
Dudaklar İçin Hindistan Cevizi Yağı
- Dudak çatlamasına iyi gelen bitkisel ürünler kullanın ve çatlamayı önlemek için dudak kremi sürüp, nemlenmesini sağlamak amacıyla Hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz.
Duş Alın
- Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alın ve denizin tuşu, havuzun kloru ve vücudunuza sürdüğünüz kremlerden vücudunuzu temizleyin.
Tatil Sonrası Peelin, Kese Yapabilirsiniz
- Tatil sonrası cildiniz soyulmaya ve dökülmeye başlarsa peeling, kese gibi uygulamalarla ölü deriyi atabilirsiniz.
Açık Renk ve İnce Giyinin
- Mümkün olduğunda açık renk ve ince kıyafetler giymelisiniz.
Önerilen Eczane Ürünlerini Kullanın
- Kozmetik mağazalarından alışveriş yapmadan önce dermatoloğun önerdiği eczane ürünlerini kullanmak daha sağlıklıdır.
Çiğ Meyve ve Sebze Tüketin
- Bol miktarda çiğ meyve, sebze ve bunların sularını tüketin.
Güneş Yanıklarına Yanlış Müdahale Etmeyin
- Güneş yanıklarına diş macunu, doğrudan buz ile müdahale etmeyin. Buzu bir havlu içinde ya da tülbentle de uygulayabilirsiniz ancak Esas olan yanık olan bölgeye soğuk su ile müdahale etmektir. Bol su içmek ve gölgede istirahat etmek önemlidir.
Sağlıklı Bronzlaşın
Tüm bunları belirttikten sonra bronzlaşmak her ne kadar güzel bir görünüm kazandırsa da aslında vücudun güneşe karşı savunma mekanizmasının göstermiş olduğu reaksiyondur. Vücuttaki sağlıklı hücreleri korumak için “melanositler” in koruyucu bir çeper oluşturması sonucu bronzlaşma oluşur. Bronzlaşmayı makul seviyede tutmak gerekir ve bilinçsizce yapıldığında cilt kanserine bile yol açabilir. Bu sebeple güneşte saatlerce aralıksız kalmak, güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmek, güneş kremi kullanmadan güneşlenmek, cilde kola vb. asit içeren maddeler sürmek, solaryumla bronzlaşmak ve aşırı güneşlenmekten kaçınmalısınız. En iyi bronzlaşma yavaş yavaş olanıdır ve şezlongda uzanıp güneşlenmek yerine hareket halinde güneşlenmek daha sağlıklıdır.