Günebakan çiçeği bir diğer adıyla ay çiçeğidir. İsminde çiçek geçen tek bitki budur. Dış görünüşü ile birlikte herkesi kendine hayran bırakan bu çiçek daha çok Marmara Bölgesinde yetiştirilir. Bunun dışında pek çok bölgede de nadir de olsa görülür. Çoğumuz ay çiçeğinin isminin neden günebakan olduğunu merak etmişizdir.
Güneşe doğru baktığı için ismi günebakandır dememiz bu noktada anlamlı ve doğru bir tabir olacaktır. Bu çiçeğin faydaları, zararları, nasıl yararlanılması gerektiği ve daha pek çok hususun bilinmesi gerekir. Eğer bu çiçeği alıp yetiştirme konusunda isteği olanlar tüm bu detaylara riayet etmelidir.
Günebakan Çiçeği Faydaları
Günebakan çiçeğinin kendi içinde pek çok faydası bulunuyor. Bu çiçek antioksidan etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır. Aynı zamanda eğer kırışıklık varsa bunları minimum seviyeye indirerek daha genç bir görünüm elde edilmesini sağlar. Yüksek tansiyonu olan bireyler için de son derece önemli bir çiçektir. Çok fazla kilosu olanlar kilo vermek isterler.
Kilo verme konusunda da lif kaynağıdır diyebiliriz. Bunun dışında da vücuda en iyi gelen yağlardan biri olarak bilinir Ay çiçeği yağı. Yüksek ateş, öksürük, balgam gibi sorunlara da gayet iyi gelir. Aynı zamanda beyin sağlığına ve gelişimine de çok büyük bir etkisi vardır. Hafızayı da güçlendirir.
Günebakan Çiçeği Zararı Var Mı?
Her şeyin aşırısı zararlı olduğu gibi günebakan çiçeğinin de aşırı tüketilmesi zararlıdır diyebiliriz. Günebakan çiçeği içeriği ile sağlıklı olan bir bitkidir ancak fazla kullanıldığı takdirde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Aynı zamanda bölgesel yağlanma gibi vücut problemleri de fazla kullanımda görülen zararlara örnektir.
Karaciğerin işlevselliğini de olumsuz yönde etkiler. Bu süreçte yaş ne olursa olsun her bireyde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Mide de bu durumdan olumsuz şekilde etkilenmiş olur. Diğer besinleri de bu nedenle kabul etmez ve sağlık bir bakıma bozulmuş olur.
Günebakan Çiçeğinden Nasıl Faydalanılır?
Ayçiçeği olarak adlandırdığımız günebakan çiçeği Türkiye’de en çok kullanılan yağlardan bir tanesidir. Bu yağ ise en lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı yağların başında gelir. Bu bitkiden de işte bu şekilde faydalanılır. Çiçeğin belli bir işlemden geçirilmesi, ardından da sıvıyağ haline getirilmesi gayet profesyonel bir işçilik ister. Bu işçilik ise son derece önemlidir.
Ayçiçeği yağı her yerde kullanılan bir yağ çeşididir. Daha çok yemek türünde kullanılan bu yağ vücudun çeşitli bölgelerine de sürülür. Birçok faydası olduğundan dolayı bu işlem erkekler ve kadınlar tarafından uygulanır. Cilde iyi gelen ve kırışıklığı gideren bu yağ içinde pek çok besini barındırdığı için insanların olmazsa olmaz dediği bir üründür.
Günebakan Çiçeği Nasıl Bir İklim İster?
Günebakan çiçeği ılık iklimlerde daha çok görülür. Soğuk olan yerlerde ise gelişimi bir hayli yavaştır. Günebakan çiçeğinde gelişim ortalama olarak 80 ila 140 gün arasında değişiklik gösterir. Ekim zamanında ise toprak sıcaklığının alt seviyelerde olması gerekir. Daha hızlı gelişim gösterebilmesi adına iklimin ne çok soğuk ne de çok soğuk olması gerekir. Toprak konusunda ise daha çok nemli topraklar ay çiçeği için uygundur diyebiliriz.
İlgili Link: Şakayık Çiçeği
Günebakan Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Günebakan çiçeği için pek çok detaydan söz ettik. Daha çok Marmara’da görülür ve dünyadaki en uzun saplı çiçeklerden bir tanesidir. Boyunun uzun olması ve güneşi çok sevmesi, güneşe dönük olması da bu çiçek hakkında bilinmesi gereken bir diğer olgulardır. Tüm bunlar çiçeğin bilinmesini ve nasıl bir bitki olduğunu gözler önüne serer.
Günebakan Çiçeği Ekilirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Günebakan çiçeği ekimi sırasında dikkat etmemiz gereken pek çok nokta vardır. Diğer tüm çiçeklerde olduğu gibi bu çiçeklerde de aynı iş geçerlidir. Toprağın nemli olması gerekir. Toprak ne kadar nemli olursa ekim de o kadar kolay bir şekilde gerçekleşir. Bunun yanı sıra ay çiçeği istenilen şekilde büyür ve gelişim gösterir. Hemen hemen herkesin sevdiği ve evlerine misafir ettiği ayçiçeği yağı işte bu ekimden sonra yağa döndürülür.
Bu tamamen sabır isteyen bir konudur. Ekilmesi, büyüme bırakılması, bakımların yapılması ve ardından da yağın elde edilmesi büyük bir süreçtir. Kısa bir süre içinde gelişim gösterse de daha sonraları kullanılan bir ürün haline gelir. Ekim sırasında ise ne şekilde hızlı büyüyeceğine karar verilir ve ekim bu hususlara göre şekillenir.
Günebakan Çiçeği Ne Zaman Ekilir?
Ayçiçeğinin ne zaman ekilip ekilmeyeceği tartışılan bir konudur. Daha çok ılık iklimleri sevdiği için ekilmesi de yine ılıman iklimlerde gerçekleştirilir. Tabi bu kişiden kişiye göre değişiklik gösterecek bir durumdur. Bazı kişiler yaz sıcaklığında eker, bazıları ise ilkbaharda. Bu bağlamda bulunulan yerin çok büyük bir önemi vardır. Kişi nerede bulunuyorsa o yerin iklim özelliklerine göre hareket etmelidir.
Bu bağlamda Trakya ve Marmara Bölgesi’nin geneli daha çok bahar ve yaz aylarında günebakan çiçeği ekimi faaliyetlerine başlarlar. Bu yerler çiçeğin en çok görüldüğü ve yetişmeye elverişli olduğu alanlardır.
Günebakan Çiçeği Bakımı
Günebakan çiçeği her anlamda bakım ister. Her bitki insanlardan bakım ister. Dolayısıyla bu bitki güneşe doğru dönük olduğu için hızlı bir şekilde gelişim gösterir. Yapraklarının uzaması ve sapının büyük olması ne kadar gelişim gösterdiğini kanıtlar niteliktedir.
Büyüyen yaprakların kısa bir şekilde kesilmesi daha hızlı bir şekilde büyümeyi beraberinde getirir. Bakım ise en doğru olarak bu şekilde yapılır. Bu duruma uyan ve özen gösteren her bitki sever son derece önemli bir sorumluluğu yerine getirmiş olacaktır.