Evlilik, aile kurumunu oluşturması açısından dünya üzerindeki tüm ilişkiler ağında belkide en önemlisi hatta en temelidir. İki farklı karakterde insanın belli bir yaşa kadar edindiği; yaşam tecrübesi, bilgisi, gelenek ve göreneğini paylaşarak hayat boyu aynı evde yaşamak üzere çıktığı zorlu bir yolculuktur.
Bu yolculukta eşin yanı sıra iki tarafın çocukları, ailesi ve arkadaşları da çifte eşlik eder. Yeni kurulan bu sistemde; fikir ayrılıkları, kızgınlıklar, tartışmalar ve birtakım sorunlar olabilir ve hepsinin temelinde doğru iletişim kuramama vardır.
Kadın ve Erkeğin İfade Biçimleri Farklıdır
Kadın ve erkeğin kendini ifade ediş biçimi birbirinden farklıdır. Kadın daha duygusal ve hislerini kolay ifade eden bir yapıya sahipken, erkek daha nesnel ve pratik bir bakış açısına sahiptir.
Erkek evliliğe bu kuruma dair yapması gereken vazifeler, kadın ise duygusal açıdan yaklaşıp birbirlerine bunu açık iletişimle anlatamazlarsa işte o noktada iletişim kopukluğu ve sorunlar başlar. Evliliği sağlıklı bir biçimde yürütebilmenin en etkin yolu her konuda konuşabilmek ve doğru iletişimdir.
Evlilikte İyi Bir Dinleyici ve İyi Bir Konuşmacı Olmak…
Eşinizi dinlerken; söylediklerine, ses tonuna, mimiklerine ve beden diline odaklanın, onunla empati kurmaya çalışın, anlayamadığınız şeyi tekrar sorun, eşinizi dinlerken sadece dinleyin, bu sırada onun söylediklerine cevap aramaya koyulmayın.
Eşinizle konuşurken; sakin bir ses tonuyla, dolambaçlı ve saldırgan anlatımdan uzak, pozitif bir beden dili kullanın. Suçlayıcı ifadeler kullanmak yerine, duygularınızı ifade edin. İyi bir dinleyici ve iyi bir konuşmacı nasıl olmalı bunun en doğru şeklini terapistlerden öğrenip evliliğinizde uygulayabilirsiniz.