Erken boşalma, kontrol sorunu ile alakalı bir hastalık durumudur. Erkeğin boşalma durumunu kontrol edememesi durumunda ortaya çıkar. Hafif bir cinsel uyarıyla bile erkek istemsizce boşalabilir. Sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Yaklaşık her üç erkekten birinde görülür.
Bazı durumlarda sürekli bazı durumlarda ise dönem dönem yaşanan bir sorundur. Tıpta ise penatrasyondan sonra 1 dakika içersinde boşalmanın kontrolsüzce gerçekleşmesi durumudur. Özellikle stres ve kaygı durumunun neden olduğu bir durumdur. Hastalık hem fizyolojik hem de biyolojik orijinli bir hastalıktır. Çift arasında iletişim sorunları, asabiyet gibi istenmeyen psikolojik durumlara da neden olur.
Erken Boşalma Nedenleri
Cinsel deneyimsizlik, ilişki yeniliği, özgüvensizlik, ilişli stresi, yetersizlik hissi, anksiyete, depresyon ve kontrol kaybı korkusu gibi psikolojik nedenler etkilidir. Geçmişte yaşanan cinsel istismar, katı bir cinsel eğitim, travmatik ilişki deneyimleri, yakalanma korkusuna bağlı psikolojik koşullanma sonucu yapılan mastürbasyon gibi travmatik ve psikolojik orijinli de olabilir.
Bunun dışında çeşitli hormon, sinir sistemi ve enfeksiyon hastalıkları da erken boşalmaya neden olabilir. Diyabet gibi hastalıklar özellikle damarlarda tahribata neden olduğu için erken boşalmaya neden olabilir.
Çeşitli testosteron ve tiroit hormonlarındaki eksiklik, prostat ve prostat beziyle ilgili sorunlar, Multiple Skleroz türevi hastalıklar, penisteki sinir hücrelerin aşırı hassasiyeti erken boşalmaya neden olabilir.
Erken Boşalma Engellenebilir Mi?
Erken boşalma psikolojik bir kaynağı olan bir durum ise bazı tekniklerle engellenebilir. Ön sevişme süresinin kısaltılması, cinsel organın dürtülmesi gibi pek çok yöntem vardır. Tabi tüm bunlardan önce teşhisi koymak gerekir. Uzman görüşü ve fiziksel muayene şarttır. Hastanın aktif bir cinsel hayatı olup olmadığına bakılır. İlgili Link: Yalnız Değilsiniz, Vajinismus Hastası Olan Bir Çok Hemcinsiniz Var
Herhangi bir sertleşme bozukluğu var mı, hormon düzeyleri nelerdir gibi fiziki muayenenin dışında geçmişte yaşanan hastalıklara, kazalara kullanılan ilaçlara, travmalara da bakılır. Eğer soruna neden olan durum tedavi edilirse hasta kolaylıkla erken boşalma sorunundan kurtulacaktır.
Erken Boşalma Tedavisi Metotları
Erken boşalma durumunun nedenine göre bir tedaviye başlanır. Bu yüzden de çok çeşitli ve çok boyutlu olarak tedavi metotları mevcuttur. Alınan sonuçlar ise yüz güldürücüdür. Ancak hastanın tedaviyi kabul etmesi ve olumlu geri yanıt vermesi gerekmektedir. Ayrıca duruma göre de birden fazla metot aynı anda kullanılabilir.
İlaç tedavisi yöntemleri Erken boşalma tedavisinde en sık kullanılan ve en kolay yöntemdir. SSRI (Selektif Seratonin Reuptake İnhibitörü) içeren ilaçlar kullanılır. Çok kısa sürede yaklaşık 5-10 gibi bir sürede sonuçlar gözlemlenmeye başlar. Ancak bu ilaçlar bir takım yan etkilere sebep olur. Bulantı, yorgunluk, esneme, terleme gibi yan etkiler görülebilir. İlişkiden 1-3 saat önce kullanılabilir. Başarı oranı yüksektir.
Egzersiz ve spor da Erken boşalma tedavisinde başlı başına etkili olmasa da yardımcı bir rolü vardır. Kegel egzersizleri erken boşalma tedavisinde yardımcıdır. Pelvik kasları çalıştıran diğer egzersizler de etkilidir.
Krem ve jeller de erken boşalma tedavisinde kullanılır. Eser miktarda lokal anestetik maddeler de boşalmayı geciktirebilir. Ancak bu tam anlamıyla tedavi edici olmayabilir. Sinirlere bağlı olarak gerçekleşen erken boşalmalarda etkilidir.
Prezervatif de boşalmayı geciktirebilir. Burada prezervatifin yapısı da önemlidir. Seks terapileri ve diğer cerrahi tedaviler de kullanılabilir.