Saçların estetik açıdan sağladığı katkı, hem erkek hem kadın cephesinde tartışılamaz bir gerçek haline gelmiştir. Sağlıksız saç dendiğinde akla ilk gelenler ise kuru saç yapısı, yavaş uzayan, kırılgan, parlaklığını yitirmiş ve dökülen saçlardır. Saç dökülmesi çağımızın en büyük problemleri arasında yer almaktadır. Ve dökülme yaşların gün geçtikçe erken yaşlara inmesi sorunu daha da büyüterek karşımıza çıkarmaktadır. Saç dökülmesinin birçok farklı çeşidi olduğu gibi farklı nedenleri de bulunmaktadır. Uzmanların yeni bir noktada insanları uyardığını görmekteyiz. Erkek tipi saç dökülmesinin sebeplerinin biri de kazanılmış fast-food beslenme şeklidir.
Saç Tipiniz
Saçkıran (alopesi areata): Saç üzerinde ortalama para büyüklüğünde bir açılma var ise bu dökülmeye saçkıran adı verilmektedir. Genellikle saç üzerinde daha çok görülse de bazen sakalda da aynı görüntü karşımıza çıkmaktadır. Bu dökülme stres kaynaklı olsa da zaman zaman farklı hastalıkların belirtisi olarak da görülebilmektedir. Dermatolojik muayeneden geçilmeden tedavi uygulanmamalıdır.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi (androgenetik alopesi)
Genellikle erkeklerde rastlanan bu dökülme günümüzde kadınlarda da sayısı azımsanamayacak kadar yoğun gözlemlenmektedir. Genetik nedenlerin olduğu bir dökülme şeklidir. Saçların ön kısmından başlayan dökülmeler arka tarafa doğru ilerlemektedir. 20’li yaşlardan sonra dökülmeler hızlanmaktadır. Kadınlarda bazı hormon bozuklukları bu dökülmeye sebep olmaktadır.
Telojen Effluviyum
En sık rastlanan bu dökülme de dikkat edilecek husus günde 100 tele kadar dökülen saçın normal kabul edilmesidir. Yaşanılan bazı durumların sonrasında da bu dökülme karşımıza çıkmaktadır. Bunları doğum sonrası, ateşli bir hastalık, önemli bir ameliyat durumu, tiroid hastalıklar, yaşanan vitamin eksiklikleri olarak gruplayabiliriz. B12 vitamini, çinko, demir gibi vücut eksikliklerinin takip edilmesi önerilmektedir.
Saç Dökülmelerinde Beslenme
Sağlıklı beslenmenin önemi saçımızın dökülmesi konusunda da karşımıza çıkmaktadır. Dökülmeleri tetikleyici etkenlerden biri de sağlıklı ve düzenli beslenmektir. Bazı gıdaların eksiklikleri bazı gıdaların tetikleyici olması saçımız için dökülme alarmını etkinleştirmektedir.
Saç Dökülmesini Tetikleyen Gıdalar
Özellikle erkek tipi saç dökülmelerinde fast-food gibi sağlıksız gıdalardan, hazır tüketilen yiyeceklerden ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. İnsülin direncinin de saç dökülesine etken olduğu gözlemlenmiştir.
Saç Dökülmesini Önleyen Gıdalar
Sağlık için gerekli olan tüm vitamin ve minerallerin saçlarımızın içinde değeri tartışılmazdır. Vitamin seviyelerimizi takip ederek eksiklikleri tamamlamak fayda sağlayacaktır. Omega 3 yağ asitleri saç sağlığı içinde ayrıca önemlidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, bakliyatlar, balık, deniz ürünleri, süt ürünleri, et ve balık tüketimi, semizotu, fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, greyfurt, zeytinyağı, avokado, portakal gibi besinler saça faydalı olan mineral ve vitaminleri içermektedirler.
Mevsim Geçişlerine Dikkat Edilmeli
Mevsim geçişleri saç dökülmelerinin en arttığı dönemdir. Dökülmelerin mevsim geçişlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı mutlaka bir uzman tarafından söylenmelidir. Kış aylarında çok fazla sıcak su ile saçları yıkamamalı, yüksek ısılara maruz kalarak kurutmamalıyız. Haftada en fazla 2-3 kez yıkanması tavsiye edilmektedir. Eğer kuruluk oranı fazla ise uygun yağlar kullanılmalı ve saç uçlarına krem takviyesi yapılmalıdır. Saç diplerinde kuruluk, kaşıntı ve kızarmalar bulunuyorsa mutlaka dermatolojik muayeneden geçilmelidir.
Saç Tipine Uygun Şampuan Seçimi
Kullanılan şampuanların saç yapısına uygunluğu çok önemlidir. İçerisinde sülfat olan şampuanlar tercih edilmemelidir. Bitkisel bakım şampuanları ilk tercihlerimiz arasında olmalıdır. Saç dökülmesine karşın dökülme tipine uygun şampuanlar kullanılmalıdır. Saça vitamin takviyeleri sağlanabilir. Mezoterapi uygulamasından da faydalanabiliriz.