Diş protezinin seçilme kararı birçok faktörü düşünerek gerçekleştirilir. Öncelikle diş hekimi hastanın şikâyetlerinin ve diş tedavisinden beklentilerini öğrenir. Protez seçiminde hastanın ağız içi yapısı son derece önemlidir. Bu öncelikle dikkate alınır. Yapılacak olan protez tek diş kaybı veya birden fazla diş kaybında veya bütün dişlerin kaybı durumunda farklı protez alternatifleri düşünülür.
Kütahya diş hastanesi doktorları DT. Süleyman Kabal bu konuda şunları belirtmektedir; hastanın ağız içi muayene edildikten sonra kemik yapısı değerlendirilir. Hangi tedavinin hasta için uygun olduğu ağız içinde diş olup olmadığı varsa bu dişlerin durumu ve konumunun değerlendirilmesi gerekir. Protezler farklı medikal materyallerden yapılır.
Dolayısıyla bu materyallerin maliyeti birbirinden farklıdır. Hastaya hangi protezin yapılacağına karar verirken hastanın mali durumu da değerlendirilir ve Protez seçimi yapılır. Biz diğer önemli konu ise hastanın estetik kaygılarını da bu tedavi ile giderilmesi gerekir. Protez tedavisinde ışık geçirgen özelliği olan materyaller daha doğal ve estetik bir görüntü sağlar. Dolayısıyla protezin sağlam olması uzun ömürlü olması ve hastanın estetik kaygılarını da gidermesi açısından hasta ile ortak görüşülerek karar verilir.
İlgili Link: Diş Çürüğü Nedir, Nasıl Oluşur?
Diş kayıpları kişinin her yaşta başına gelebilecek olumsuz durumlardan biridir. Bu nedenle öncelikle kişinin ağız sağlığı ve düzenine özen göstermesi çok önemlidir. Kütahya diş hastanesi doktorları bu konuda diş kaybının birçok nedenleri olduğunu söylemektedir. Bunlar hastanın kötü beslenmesi, aşırı stres altında çalışması, bağışıklık sisteminin düşük olması, dişeti hastalıklarının olması diş kayıplarının en önemli nedenlerinden biridir.
Diş kayıplarına sebep olan faktör ise sigara alışkanlığıdır. Sigara dişin dış yüzeyinde plak oluşumunu arttırır. Dolayısıyla diş eti hastalıkları sigara alışkanlığı olan hastalarda çok daha fazla orandadır. Geceleri diş gıcırdatma, dişleri sıkma bütün bunlar çene kemiğini zorlayan ve dişeti hastalıklarını tetikleyen nedenlerdir.
Bir diğer önemli konu ise kişilerin genellikle diş hekimi kontrolünü aksatmaları ve ağız içi bakımına gerekli özeni göstermemeleridir. Yanlış ağız bakım ürünleri kullanmak da diş kayıplarında etkili olan faktörlerdir. En son ise genetik yatkınlık ve yanlış yapılan diş tedavileri de hastalarda diş kayıplarını arttıran sebeplerdir.
Diş Hekimi Kontrolünün Önemi
Genel anlamda hastaların diş hekimi kontrolüne gitme alışkanlığı pek yoktur. Ancak bu son derece önemli konulardan biridir. Sıklıkla gidilmesine gerek yoktur. Ancak yılda en az 2 kez diş hekimi kontrolü olmalıdır. Diş hekimi kontrolüne gitmek için ağız içinde veya dişlerde herhangi bir problem olması gerekmez. Hastanın yok diye bildiği onun fark edemeyeceği sorunları olabilir. Dolayısıyla diş hekimi kontrolleri diş hastalıklarının erken teşhis edilmesini ve dolayısıyla tedavinin erken yapılmasını sağlar.