Elinizdeki tırnakların yada ayak tırnaklarınızın kenarı boyunca gelişen ve oldukça can yakan enfeksiyona dolama adı verilmektedir. Dolama, parmak iltihabı olarak da bilinir. Dolama olan ve iltihaplanan parmak oldukça şişer ve agrilara sebebiyet verir. Hatta bazen iltihap kemiğe kadar işlemektedir. Dolama yeri, bölgesi ve görünümü ile onikomikoz ve herpetik beyazlık gibi diğer enfeksiyonlardan ayrılmaktadır. Aynı zamanda, dolama in iki tane türü vardır. Bunlar; akut dolama ve kronik dolama olarak ikiye ayrılmaktadır. Akut dolama; genel olarak sadece tek bir tirnakta kendini göstermektedir. Kronik yada paronişi dolama ise; ya iyileşmez yada tekrar oluşmaya devam eder.
Dolama Nedenleri
Dolamaya neden olan sorunların başlıca sebepleri; genellikle bakteriyel enfeksiyonlar olmuştur. Ancak herpetik virüs olarakta anlatılan dolama ve daha nadir olan mantarlar da dolamaya sebebiyet vermektedir. Dolamaya genel olarak; çoğunlukla, oldukça sık görülen deri bakterilerinden de olan stafilokok bakterilerin, tırnakları yeme, parmakları emme, evdeki yada başks yerlerde bulunan bulaşık yıkama veya kimyasal irritanlara maruz kalma ve travma ile zarar görmüş olan herhangi bir tırnak etrafındaki bakterilerin deriye girmesinden kaynaklanır. Mantar enfeksiyonu aynı zamanda da kronik paronişiye de neden olabilir ve özellikle sık sık tekrarlayan enfeksiyonu olan kişilerde oldukça sık görülür.
Herpetik Dolama
Elin çok nadir görülen oldukça zorlu bir süreç olan; viral enfeksiyonudur. Herpetik dolama ise; herpes tip I ve tip II virüsünün de el üzerinde bulunmakta olan hasarlı bölgelerden geçişi ile olmaktadır. Enfeksiyon primer yada oral veya genital herpesi olan bölgelerden de direkt bulaşma ile olmaktadır. Bulaşıcılığı da çok fazla olduğu için dolama hastalığı olan insanlarda temastan kaçınılmalı ve tekrarlayabileceği ise; hastaya mutlaka detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.
Dolama Belirtileri Nelerdir?
– Enfekte olan parmak sonunda oldukça zorlu geçmekte olan bir zonklama ağrısı başparmak veya işaret parmak dolamadan en çok etkilenen parmaklardır.
– Enflamasyon görülür.
– Kızarıklık görünümü de dolama hastalıklarında en sık görülen belirtilerden bir tanesi olmuştur.
– Şişkinlik gelişimi de dolama hastalığının en yaygın belirtilerinden bir tanesi olmuştur.
– Etkilenen dolama da ve bölgede ağrı ve hassasiyet de yaşanabilir
– Enfeksiyon yaygınlaştıkça ciltte kızarıklık gelişir ve genellikle ısınır. Bu yüzden korkmanıza ve telaslanmaniza gerek yoktur. Bu tip belirtiler dolamada oldukça yaygındır.
– Yorgunluk hissi de sıklıkla görülmektedir.
– Ağrılar ve kas ağrıları da dolama başlangıcında en çok görülen durumlardan bir tanesi olmuştur.
– Enfekte bölgede cildin parlak, gergin ve sıkı görünümü de sıklıkla görülmektedir.
– Genel hastalık hissi dolamanın en yaygın belirtilerinden bir tanesidir.
– Titreme de dolama hastalığında sıklıkla görülmektedir.
– Anormal terleme de dolama yaşadığınız an en sık kendini gösteren belirtilerden bir tanesi olmuştur.
Dolama Tedavisi
Parmakta yaşanan dolama enfeksiyonu antibiyotik, yüksekte tutma ve hareketsizlik ile oldukça hızlı gelişme çabucak iyileşmesi beklenir. Tedavi sırasında ise şunlar tavsiye edilir:Elinizi kalp seviyesinde yada üstünde tutmanız gerekmektedir. Bu durum şişkinliğinizi oldukça azaltır. Uygulamış olduğunuz bir bandaj veyahut aparat sayesinde elinizi yukarıda tutmanız oldukça kolaylasmaktadır. Eğer dolama hastalığına yakalandıysanız antibiyotik kullanmanız oldukça önemli bir faktördür. Hastanrdeyken ise; bunlar genellikle intravenöz olarak uygulanır. ( Damla yoluyla). Durumunuz duzeldikten sonra ise; tablet yada kapsül antibiyotikler kullanılmaktadır. Eğer dolama hastalıyla karşı karşıya geldiyseniz sigara kullanımından uzak durmaniz gerekmektedir.