Camilerde kullanılan halıların üzerinde namaz kılındığı için temizliği konusunda çok hassas olunmalıdır. Özellikle salgın hastalıkların yoğun görüldüğü dönemlerde camilere gelen insanların sağlığını tehdit edecek herhangi bir durum oluşmaması için cami halısı temizliğine daha fazla dikkat edilmesi gerekir.
Camilerin bir süredir ibadete kapalı olması nedeniyle, insanlar açılacağı günü sabırsızlıkla bekliyorlar. Cemaatle kılınan namazların özlemini çeken insanlar, camilerin yeniden ibadete açılmasının ardından yine bir arada olacaklar. Ancak artık herkes bulaşıcı hastalıklar ve hijyen konusunda daha bilinçlidir. Temizliğin ne kadar önemli olduğu tüm dünya tarafından anlaşıldığı için artık cami halılarının hijyeni de daha fazla önem kazanmıştır.
Cami Halısı Nasıl Temizlenmelidir?
Halı temziliğinin düzenli olarak yapılması, cami halılarında mikropların ürememesi için şarttır. İnsanlar bu halılar üzerinde secde ederler. Bu nedenle halı temizliğine fazlaca önem verilmeli ve ihmal edilmemelidir. Cami halısı temizliği diğer halılardan çok farklı değildir.
Halılar için en iyi temizlik yöntemi yıkanmasıdır. Ancak her kirlendiğinde yıkanması mümkün olmayacağı için iki yıkama arasında süpürme ya da silme gibi farklı yöntemler uygulanabilir. Cami halılarının tüylerinin uzun olmaması daha kolay temizlenmesi ve kir tutmamasını sağlar. Böylece daha hijyenik bir ortam elde edilir.
Cami halısı temizlenirken tüm alanlara ulaşıldığına emin olunmalıdır. Camilerde dip köşe tüm alanların temizlenmesi önemlidir. Eğer bu ayrıntıya dikkat edilmezse, köşelerde kalan tozlar ve kirler diğer alanlara yayılacağı için ortamın hijyeni bozulacaktır.
İlgili Link : Halı Üzerinden Leke Çıkarma
Cami Halısı Temizliği Neden Önemlidir?
Camilerde, cemaatle birlikte ibadet edilir. İnsanlar bir arada oldukları için temizlik konusu önem taşır. Özellikle koronavirüs salgınından sonra insanlar temizlik konusunda daha titiz olmuştur. Bir süredir camilerin kapalı olmasının sebebi de, insanlar arasında virüsün yayılmasının önüne geçebilmektir.
Salgın verilerine baktığımızda, günden güne yayılma hızında düşüş olduğunu görürüz. Dolayısıyla camilerin açılacağı günlerin çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Artık insanlar camilerde ibadet etmeyi özelmiş durumda oldukları için açılacağı gün konusunda sabırsızlanmakta gayet haklılar.
Camilerin de bu süreçte açılışları için hazırlıklı olması gerekir. Eskiyen eşyalarının yenilenmesi ve gereken temizliğin yapılması hazırlık aşamalarında yer alan işlerdir. Cami halısı eğer eskimişse, bu süreç halıların yenilenmesi için iyi bir fırsat olabilir. Bunun yanında halılar eskimemiş olsa bile kullanılmadığı süre boyunca mutlaka tozlanmıştır. Camilerin açılacağı tarih yaklaşırken, cami halılarının temizliğinin yapılması iyi olacaktır. Böylece insanlar temiz halılar üzerinde ibadetlerini yapmış olurlar.