Babalık davası genel olarak bakıldığında gerek ülkemizde, gerek dünyada en çok açılan davalar arasındadır. Türk Medeni Kanunu 2. kısım 1. bölüm 1. ayrımında bu konuya ayrıntılı olarak yer verilmektedir. Baba ile çocuk arasında soy bağının tanınması ve tanımlanması için yapılan bir çalışmadır.
İki taraftan birisi yani anne ya da baba babalık davası açabilmektedir. Babalık davalarında yetkili mahkeme kişilerin yaşadığı kentte olan aile mahkemeleridir. Bu konuda dava açacak olanlar kendi bulundukları kentte olan aile mahkemesine başvuruda bulunurlar. Açılan davada aile mahkemesi hâkimi kesin kanıt ve deliller ile çocuğun babasının ilgili kişi olup olmadığına karar vermek için gerekli olan çalışmaları yürütür.
Babalık Davası Hangi Hallerde Açılır?
Babalık davası zaman aşımı iki sebepten ötürü açılabilmektedir. Bunlardan ilki kişinin doğan çocuğu evladı olarak kabul etmemesidir. Bir diğer neden ise tam aksi durumdur. Yaşanan resmi olmayan ilişkide doğan çocuğu baba adayı kendi nüfusuna geçirtmek ve babası olduğunu ispat etmek istemektedir.
Kimi istenmeyen durumlarda karşılıklı anlaşılamama ya da ilgili mahkemenin istemesi üzerine DNA testi istenme durumu olabilmektedir. Genelde DNA raporları yüzde 99.9 oranında etkili sonuç verdiği için mutlaka DNA raporu istenmektedir.
Bu konuda karineler son derece açık ve nettir. Çocuk evlilik içinde doğmuşsa herhangi bir sorun yoktur ama boşanmadan sonra olan 300 gün içinde doğan çocuklar için de benzer bir durum söz konusudur. Kocanın gaip olması durumunda da benzer süreçler işler
Babalık Davasında Annenin İsteyebilecekleri
Kabul etsin ya da etmesin çocuğun babası olarak kabul edilen kişiden annenin isteyebileceği şeyler aşağıda belirtilmiştir. Bunlar kanunla hükme bağlanmış durumdadır:
- Doğum masrafları
- Doğumdan önceki ve doğumdan sonraki altı haftalık olan giderler
- Doğumun ve gebeliğin gerektirdiği masraflar