Ağız kuruluğu sorunu sağlıklı bireylerde görülme olasılığı bulunan bir sorundur. Bu sorun kronik rahatsızlıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. İnsanlarda dış ortamla temas halinde görülmemesine rağmen, dış ortamla temas halinde olan tek organ ağızdır. Ağız içi, nefes alıp verme sırasında açık olmasa da ten yolu aracılığıyla hava alabilen bir organdır. Bu durumun gerçekliği kanıtlanmıştır. Dış ortamdan alınan hava bile ağız kuruluğu oluşturmak için yeterli bir etmendir.
Ağız Kuruluğu Nedir?
Ağız kuruluğu, tükürük hormonunun yeterli miktarda salgılanmaması durumunda ortaya çıkan bir sorundur. Ağız kuruluğunda ağzın içi yeterli oranda nemlenmemekte ve bu durum diş sağlığı gibi problemlere sebep olmaktadır. Bu problemi yok etmek için öncelikle sebebinin tespit edilmesi gerekir. Ağız kuruluğu, sebeplerine uygun olan uygulamalar ile yok edilebilecek olan bir problemdir. Ağız içinde tükürük olmaması, nemlenmemesi uzun süre devam ettiğinde birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Ağız Kuruluğu Sebepleri Nelerdir?
Ağız kuruluğunun en önemli sebeplerinden biri şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı hormonlara çok büyük zararlar veren ve hasar bırakan bir hastalıktır. Bu hastalıktan mustarip olan kişilerde ağzın içi kupkuru olur ve yutkunma eylemi bile çok zor bir şekilde yerine getirilebilmektedir. Ağız kuruluğuna sebep olan bir diğer neden ise kanser hastalıkları için uygulanan kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarıdır. Aynı zamanda aşırı tuzlu ve tatlı gıda tüketimi de ağız kuruluğuna sebep olmaktadır.
İlgili Link: Dolama Tedavisi
Ağız Kuruluğunu Yok Etme Yöntemleri Nelerdir?
Ağız kuruluğunu yok etmek için bu sorunun altında yatan sebebin tespit edilmesi gereklidir. Bu tespit sonrası hastalığa göre tedavi planı uygulanacaktır. Rahatsızlığın tedavi edilmesi sonrasında ağız kuruluğu sorunu yok edilebilmektedir. Ağız kuruluğu sorununu çok sık yaşayanların su içim problemine son vermeleri ve gün içinde en az 2 litre su tüketmeleri gerekir.
Ağız içyapısının nemli olması, dudaklarda da kurumaya engel olucu özellik taşır. Ağız kuruluğu şikâyeti yaşayan kişilerin enfeksiyona maruz kalması oldukça kolay olurken, virüs ve bakteriler de kolayca nefes borusundan akciğerlere ulaşabilecektir. Bu nedenle ağız kuruluğu problemi yaşayanların sağlık kuruluşlarından destek almaları şarttır.