Tıbbi ismi halistosis olan ağız kokusu, kişileri rahatsız etmektedir. Gündelik hayatta kişiler ağız kokusu şikayetiyle karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu da kişilerin sosyal hayatlarını etkileyebilmektedir. Ağız kokusu genelde ağız ve dişlerin bakımının yeterli şekilde yapılmamasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bunun yanı sıra sigara ve alkol kullanımı da ağız kokusu yaratabilmektedir.
Ağız içinde oluşan enfeksiyon ve iltihaplanmalar da ağız kokusuna sebebiyet verebilmektedir. Tüketilen besinlerin kalitesi de ağız ve diş sağlığını etkilemektedir. Ağız kuruluğu, solunum yolu hastalıkları ve mide rahatsızlıkları da ağız kokusuna sebep olmaktadır. Reflü, karaciğer ve akciğerden kaynaklanan rahatsızlıklar da ağız kokusunun başlıca nedenlerinden olabilmektedir.
Ağız Kokusu
Ağız kokusunun rahatsız edici özelliği vardır. Bu durum kişilerin sosyal hayatlarında da şikayet ettikleri bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağızda oluşan plaklar nedeniyle ağız hijyeninin yetersiz kalması en büyük etkenlerden biridir. Bir diğer neden ise ağız içinde oluşan yara ve iltihapların oluşturabileceği kötü kokulardır. Tüm bunların yanı sıra dişlerin temizlik ve bakımının düzenli şekilde gerçekleştirilmemesi de ağız kokusuna sebep olabilmektedir.
Ağız kokusu şikayetiyle karşı karşıya kalan kimseler, mutlaka bir diş hekiminden yardım almalıdırlar. Diş hekimleri, ağız kokusu durumunun sebebini detaylı olarak belirleyebilir. Ve bu sebebe uygun tedavi yöntemleri sağlayabilirler. Ağız kokusu rahatsızlığı yaşayan kimselerin diş ve diş eti bakımlarına özen göstermeleri gerekmektedir.
İlgili Link: Gülüşünüze Güvenin
Ağız Kokusunun Neden Olur
Ağız kokusunun oluşmasının altında bir çok neden yatabilmektedir. Bunlardan bazıları ağızla ilgili hastalıklardan olabileceği gibi başka organlarla ilgili rahatsızlıklardan dolayı da olabilmektedir.
-
- Soğan, sarımsak gibi kokulu yiyecekler yemek ağız kokusuna sebep olabilir.
- Alkol ağız kokusunun yaşanmasında bir etken olabilir.
- Sigara kullanımı ağız kokusuna sebebiyet verebilir.
- Ağız bakımının yapılması da yine ağız kokusunun oluşmasını sağlayabilir.
- Ağız hijyeninin sağlanması da ağız kokusuna neden olur.
- Diş eti hastalıkları da ağız kokusu yapabilir
- Sinüzit ve migren gibi hastalıklar da ağız kokusu yapabilmektedir.
- Boğazda oluşan enfeksiyonlar da ağız kokusunun oluşmasına neden olur.
- Akciğer enfeksiyonu ve sindirim sistemiyle ilgili sorunlar da ağız kokusu yaratabilmektedir.