Astroloji terimi; Yunanca “astron” (gök cisim) kelimesinden “astrologia” şeklinde türetilmiştir. Türk dil kurumu ise bu kelimeyi “yıldız falcılığı” şeklinde açıklamıştır. Astrolojinin varlığı medeniyetlerin ortaya çıkışı kadar eski ve kadimdir. Bundan dolayı astrolojinin her zaman yoğun bir düzeyde ilgi gördüğünü de rahatlıkla ifade etmek mümkün olmaktadır.
Geçmişte, toplumlar gökyüzünü incelemişler ve bazı hareketlerin bereket bazı hareketlerin kıtlık getirdiğini görmüşlerdir. Örneğin Mısır’da Nil nehrinin taşma yapması ve toplumu çok fazla zarar uğratması, Nil nehri deltasına ekilmiş ekinlerin zarara görmesi gibi sebeplerle gökyüzü incelenmiş ve onun verdiği bilgiyle taşma zamanlarını hesaplanabilmiştir. İşte astrolojide gökyüzündeki cisimlerin hareketlerini inceleyip bu hareketlerden yeryüzünde yaşanılacakların anlaşılmaya çalışılması işidir.
Astroloji Ne İşe Yarar?
Gündelik hayatına devam eden kişiler için, gezegen ve yıldızların hareketlerinden bir bağlantı kurarak insanın neyi yapıp neyi yapmaması konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Örneğin, Merkür retrosunda yüklü miktarda bir yatırım yapmaması gerektiğine ya da ayın burcu üzerindeki olumlu etkisi sebebiyle onu güzel günlerin beklediği gibi yorumlarda bulunur. Bu konuya karşı ilgi duyan insanlar için hayatlarını planlama da önemli bir alt yapı sunmaktadır.
Kişiler işlerini ve düzenlerini uyum tablolarına göre yapmaya özen göstermektedirler. Hatta yeni biriyle tanıştıklarında burç uyumlarına dikkat etmektedirler. Astroloji uzunca yıllar boyunca yol gösterici yorumların merkezinde yer alan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam da bu noktada astroloji konusunda uzman olanların sayısının her geçen gün itibariyle artış gösterdiğini ifade etmek mümkün olmaktadır.
Nasıl Astrolog Olunur?
Astrolojiye karşı ilginiz oldukça artmış ve bu sebeple acaba astrolog olabilir miyim ki diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Bu konuda kendinizi geliştirmek için diğer astrologların yazmış olduğu kitapları başlangıç olarak okuyabilir ve yavaş yavaş işleyişi çözebilirsiniz. Ama kitap okumak tek başına asla yeterli olmayacaktır.
Astrolog olmak için yapacağınız birinci derecede ki önemli husus elinizden geldiğince çok Horoskop yorumlaması yapmaktan geçer. Horoskop yorumları yapmak ve bu konuda kendinizi geliştirmek sizin belirlenen işaretlere karşı yapılabilecek yorum kapasitenizi arttıracaktır. Ancak bu tecrübeler sayesinde Astroloji konusunda güçlü bir görüş elde edebilirsiniz. İlk başlarda hatalar yapmanız oldukça normal bir durumdur. Komik duruma düşme korkusundan kendinizi soyutlayıp yapmak istediğiniz işe devam etmelisiniz.
Astroloji Hesapları Nasıl Yapılır?
Astroloji hesaplamaları dışarıdan bakıldığı vakit birbiriyle oldukça girift görünmektedir. Ama yapılacak birkaç dikkatli tekrardan sonra aslında sistemli bir işleyişi olduğu anlaşılmaktadır. Günümüzde bu tip hesaplamalar bilgisayarlar vasıtası yapıldığı için daha da pratikleşmiştir. Bilgisayarınıza Horoskop hesaplamaları yaptırıp –astroloji uygulamaları mevcuttur- haritaya çizdirebilmek mümkün hale gelmiştir. Bu uygulamalarda bilgisayar kendince geliştirmiş olduğu yorumları dahi sunabilmektedir. Ama bu yorumlar çok bir önem taşımamaktadır. Tecrübeli bir astroloğun yorumlarıyla kıyaslandığında gayet basit görünmektedir. İşte astrologluk burada tecrübe edinmeyle başlayan ve bu şekilde gelişimine yıllar boyu edinilen bilgilerle devam edilen bir yolculuktur.
İlgili Link: Astrolog Nedir, Ne İş Yapar, Nasıl Olunur
Ayrıca bu eğitimin sistematik bir şekilde öğretilmeye başlandığı okullarda mevcuttur. Gerek Amerika gerekse Avrupa da ve hatta ülkemizde astroloji eğitimi verilen okullar sayesinde, bu konuda bilgi birikimi elde etmek isteyen öğrenciler rahatlıklar eğitim almaktadırlar. Alacağınız eğitimde sizi yorumlama konularında pratikleştirecek bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca aldığınız eğitimi belgeleyecek sertifikalarda size verilmektedir. Ama gerçek hayatta sertifikanız olması sizi direkt tecrübeli bir astrolog sınıfına sokmaya yetecek yeterlilikte değildir.
Burç Kavramı Nedir?
Yüzümüzü gökyüzüne çevirdiğimiz vakit milyarlarca yıldızla göz göze gelmekteyiz. Burç kelimesi aslında bu gökyüzündeki yıldızların kümelenmiş halleri olan takımyıldızlarının adıdır. Astroloji de sadece on iki takımyıldızı bulunmaktadır. Aslında daha fazla olan bu takımyıldızları astrolojinin ilgi alanına girmemektedir. Bu on iki burcun oluşturmuş olduğu kümeye Zodyak kuşağı adı verilmektedir. Bu kuşağın içerisinde bulunan burçlar;
- Koç Burcu(21 Mart-20 Nisan)
- Boğa Burcu (21 Nisan-20 Mayıs)
- İkizler Burcu (21 Mayıs-21 Haziran)
- Yengeç Burcu (22 Haziran-23 Temmuz)
- Aslan Burcu (24 Temmuz-23 Ağustos)
- Başak Burcu (24 Ağustos-23 Eylül)
- Terazi Burcu (24 Eylül-23 Ekim)
- Akrep Burcu (24 Ekim-22 Kasım)
- Yay Burcu (23 Kasım-22 Aralık)
- Oğlak Burcu (23 Aralık-20 Ocak)
- Kova Burcu (21 Ocak- 19 Şubat)
- Balık Burcu (20 Şubat-20 Mart)
Burçlar doğada bulunan dört elemente ayrılmışlardır. Bu elementlerin onların davranışsal yapılarında belirleyici oldukları düşünülmektedir. Bu elementler; Ateş Elementi: Sosyal hayatlarında oldukça dışa dönük kişiliklerdir.
Liderlik vasıfları güçlüdür. Oldukça enerjiktirler. Bu elemente giren burçlar Koç, Aslan ve Yay’dır. Toprak Elementi: Detaycıdırlar. İşleri halletmede pratik bir yapıları vardır. Bu elementin burçları Boğa, Başak ve Oğlaktır. Hava Elementi: Oldukça yüksek ve verimli insan ilişkileri mevcuttur. Entelektüel kişilikleri vardır. Bu elementin burçları İkizler, Terazi ve Kova’dır. Son olarak su elementi: duygusallıkları ve sezgileriyle ön plana çıkarlar. Yengeç, Akrep ve Balık bu elementin burçlarıdır.
Astrologlar burçlar hakkındaki yorumlarını bu elementlere dikkat ederek yapmaktadırlar. Kendinizle ilgili astrolojik yorumlara bir hobi olarak gazete de yayınların burç köşelerinden ya da daha fazla bir ilginiz mevcutsa tecrübeli astrologlardan seanslar alarak öğrenebilirsiniz. Burç yorumları her zaman astroloji alanının ilgi duyduğu bir kavramdır. Bundan dolayıdır ki astroloji alanında uzman olanların daha çok burç yorumlarıyla ön plana çıktıklarını ifade etmek de mümkün olmaktadır.