İlk kez Rio de Janeiro çevresinde rastlanan Begonvil çiçeğinin birçok farklı yönü bulunmaktadır. Tüm yönleri ile Begonvil çiçeği; Begonvil çiçeğinin hikayesi Botanik konusunda uzmanlaşmış olan Jeanne Baret adındaki kadın bir bitki uzmanı ile başlamıştır. Aynı zaman da bu kadın erkek kılığında bir donanma gemisine katılarak dünyayı dolaşan ilk kadın olarak öne çıkmaktadır.
Bunun sebebi ise o dönemde kadınların donanma gemilerine binmesinin yasak olmasıydı. Daha sonra açığa çıkan kadının ceza almaması için sevgilisi tarafından bir öneri öne sürüldü. Yeni keşfedilmiş bitkiye adının verilmesi ve bu bitkinin sonsuza kadar o isim ile anılacağını duyurdu. Begonvil ismini Fransız bir denizci olan Louis Antoine de Bougainville’den almıştır.
Akdeniz iklimine uygun olan bitki sert kış şartlarında çiçeklerini dökmektedir. Genel olarak ılıman bölgelerde verimli bir şekilde büyüyerek gelişebilmektedir. 4 adet farklı renkte çiçek açabilen bitkinin en yaygın rengi koyu pembedir. Lila, sarımsı ve turuncumsu renkleri de görebilmeniz mümkündür. Farklı renk çeşitliliğine sahip olan bitki oldukça canlı ve güzel bir görünüme sahiptir.
Begonvil Çiçeğinin Özellikleri
Tüm yönleri ile Begonvil çiçeği. Begonvil çiçeğinin vatanı Brezilya’dır. Nyctaginaceae familyasında bulunan bu bitkinin dünya üzerinde 18 farklı türü bulunmaktadır. Boyları 7 metreye kadar ulaşabilen bitkinin gövde ve dallarında dikenler bulunmaktadır. Oldukça hızlı büyüyen bitki aynı zaman da sarılıcı bir yapıdadır. Çiçeklenme dönemi olarak ilkbahar başlarında çiçek açmaktadır. Eğer kış sert geçmiyorsa çiçeklenme dönemi kış sonlarına kadar devam edebilmektedir. Sert kış geçen bölgelerde genel olarak iç mekanlarda tercih edilmektedir.
Begonvil çiçeğinin yaprakları oval ve sivri uçlu olarak öne çıkmaktadır. Yaprakları parlak yeşil rengindedir. Yeşil renginde olan bu yaprak begonvil çiçeği değil yaprak gruplarıdır. Akdeniz bitkisi olan Begonvil çiçeği kışın yaprakları dökmektedir. Türkçe isimleri arasında Gelin duvağı en çok bilinen ismidir.
Sarmaşık yapısında büyüyen bitki iyi bakılırsa 8-12 metre uzunluğa kadar uzayabilir. En çok bilinen çiçek renkleri arasında koyu pembe bulunmaktadır. Aynı zaman da lila ve turuncumsu renkler de çiçek açabilmektedir.
Begonvil Bakımı Ve Sulaması
Begonvil bitkisi güneşli ve nemli bölgeleri oldukça sevmektedir. Çiçek açık alanlarda bakılır ise çok daha verimli bir şekilde büyümektedir. Hızlı ve güzel gelişen bir Begonvil bitkisine sahip olmak istiyorsanız ara sıra budama işlemi yapmalısınız. Çiçeğin mevcut olduğu formlara göre budama işlemi yapmak çok daha faydalı olacaktır. Bu formlar arasında çalı ve sarmaşık türleri gelmektedir. Kontrollü bir büyümeyi sağlayan budama işlemi düzenli aralıklar ile yapılmalıdır. İlgili Link: Yakı Otu
Begonvil çiçeklerinin gövdeleri ne kadar kalınlaşırsa o kadar çok dal vermektedir. Dal sayısı çoğaldıkça çiçek miktarı da azalmaktadır. Mümkün olduğunca yaşlanmış dalları budamak bitkinin çiçeklerini korumasını sağlayacaktır. Özellikle dekor olarak bu bitkiyi kullanıyorsanız bu duruma kesinlikle dikkat etmelisiniz.
Sonbahar ve ilkbahar mevsimleri içerisinde budama işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bu sayede yaz mevsimi içerisinde çiçek kalitesi çok daha iyi olacaktır. Bitkiyi saksı ve bahçede yetiştirebilmek mümkündür. Saksı boyutunu büyüt tutmanız bitki sağlığı için çok daha iyi olacaktır. Aşırı derecede sulama yapmak bitkiye büyük zararlar verebilmektedir. Bu sebeple toprak kuruluğuna dikkat ederek sulama yapmanızı öneriyoruz. Gübreli ve ph seviyesine dikkat edilmiş bir toprak kullanırsanız bitkinin çok daha sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz.
Çelik yöntemi ile bitkinizi çoğaltabilir ve daha çok Begonvil çiçeği yetiştirebilirsiniz. Tüm yönleri ile Begonvil çiçeği; bakımı zor olmayan bitkiyi isterseniz evde isterseniz bahçede yetiştirebilirsiniz. Farklı renklerde çiçekleri ile oldukça güzel dekor olarak kullanılabilmektedir. Mevsim değişikliklerine dikkat ederek bitkinin çiçeklerini canlı tutabileceğinizi unutmayın.