Uyku sorunlarının yada uyku kalitesin düşüren nedenlerin başında uyku apnesi gelir. Uyku apnesi toplumda sanıldığının aksine ciddiye alınması gereken gece solunum durmasına neden olarak hayati tehlikelere yol açabilecek ciddi bir sorundur. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz unsurlarından biri düzenli uykudur. Gün içerisinde yeteri kadar alınmamış uyku vücudun dinlenmemesine ve beraberinde pek çok sağlık sorununa neden olur.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku bozuklukları gündelik hayatta sık karşılaştığımız durumlardan bir tanesidir. Tedavi edilmeyen durumlarda uyku bozuklukları bir süre sonra ciddi problem haline gelebilir. Böyle durumlarda uzman bir hekimden yardım almakta fayda vardır. Uyku bozuklukları arasında yer alan uyku apnesi uyku sırasında soluk alıp vermenin aniden durarak ortaya çıktığı uyku bozukluğundan bir tanesidir. Bu rahatsızlık yaygın olarak meydana gelen uyku bozukluklarının başında gelmektedir. Uyku apnesi teşhisi koyabilmek için uykuda solunumun en az 10 saniye durması gerekmektedir. Farklı tipleri bulunan bu rahatsızlığın belirtileri ise aşağıdakiler gibidir:
- Uykuda yüksek bir ses ile horlamanın duyulması
- Uykuda solunum durması sonucu atakların meydana gelmesi
- Uykuda ani sıçramalar
- Sabahları uykudan kalktığında ağızda kuruluk veya boğazda ağrının olması
- Uykuda güçlük çekme uykusuzluk
- Sabahları başta ağrı veya sersemlik
- Depresyon
- Uykusuzluğa bağlı asabiyet
- Dikkatsizlik veya algıda problem gibi belirtiler bulunabilir.
Uyku bozukluklarının başında gelen uyku apnesinin birkaç sebebi vardır. Bu sebepler kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir ve uyku açısından riske sokmaktadır. Bu sebeplerden bazıları;
- Obezite yani şişmanlık
- Cinsiyetin erkek olması
- Boynun inceliği veya kalınlığı
- Hava yollarının dar bir yapıda olması
- Bazı antipsikotik ilaçlar örneğin uyku hapı veya sakinleştiriciler
- Kötü alışkanlıkların olması sigara alkol vb.
- Herhangi bir sebeple burunda tıkanıklık meydana gelmesi
- Genetik olarak aileden bireye geçiş
- Beyindeki enfeksiyonlar
- Beyinde inme adı verilen felç durumları
- Beyinde problemler
- Kalbin aşırı çalışarak bireye rahatsızlık vermesi
Uyku Apnesi Belirtileri
- Uyku Esnasında Sürekli Horlama
- Uykudan adeta boğulurmuşçasına uyanma hali,
- Sabah Boğaz Kuruluğu İle Uyanma
- Sabah Baş Ağrısı İle Uyanma
- Gün İçerisinde Devam Eden Bitkinlik ve Uyku Durumunun Olması
- Konstrasyon ve Dikkat Eksikliği
Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku apnesi tedavisinde hastalığın derecesine göre altta yatan sebep bulunarak, cerrahi olarak tedavi yapılır ve pozitif hava basıncı tedavisi uygulanabilir. Yapılan tedavi sırasında öncelikle obezite yani fazla kiloları vücuttan uzaklaştırmak gerekir. Kötü alışkanlıklar varsa sigara alkolden uzak durulmalıdır. İlgili Link: Yüksek Tansiyon Nedenleri, Belirtileri ve Nasıl Düşürülür?
Solunum yollarında bulunan darlıklar için cerrahi tedavi yapılarak hastanın rahat nefes alması sağlanabilir.
İleri derecedeki uyku apnesi tedavisinde pozitif hava basıncı veren uyku apnesi cihazı kullanarak hastanın solunum yolunun açıklığı sağlanır. Bu cihaz ile uyku sırasında solunum yolları devamlı açık kalır ve apne engellenmiş olur. Cihaz kullanımı sırasında silikon bir hava maskesi yardımıyla uykuda yüksek sesle horlama tedavisi de yapılmış olur.
Uyku ApnesiTedavi Edilmezse Ne Olur?
Uyku apnesi gün içerisinde veriminizi düşürüp konstre sorunları yarattığından ve sizi bitkin hissettirdiği için iş hayatında başarısızlıklara neden olur
Araç kullanırken dalgınlıklara hatta uyuklamaya neden olabilir.
Depresyon belirtileri ve ani sinirlenme sorunu yaşayabilirsiniz.
Uyku esnasında apneye bağlı oluşan
Tedavi edilmeyen uyku apnesi kalbi durdurabilir
Uyku apnesi uykuda solunumu durdurduğu zaman kanda bulunan oksijen miktarı düşer, tansiyon yükselir. Bu durum kalp krizine varan riskleri beraberinde getirir.
Tedavi edilmeyen uyku apneleri inme krizlerine neden olabilir.
Uyku apnesi cinsel isteksizlik ve iktidarsızlığı beraberinde getirir.
Uyku apnesi tanısı ancak uzman bir doktor tarafından konulabilinir. Polisomnografi adı verilen bir test yardımı ile hastanın uyku esnasında gözlemlenmesi sağlanır. İlgili Link: Anksiyete Tedavisi Nasıl Yapılır?