İnsülin direnciyle kendini gösteren ve genellikle yetişkinlerde rastlanan Tip 2 olarak adlandırılan diyabet insülin salgılamada oluşan bozukluklardan ortaya çıkmaktadır. Buna sebep olan ana sorun sağlıksız beslenme ve bu sebepten de doğan obezitedir.
Diyabetle Mücadelede Nelere Dikkat Edilmeli?
Risk Altında Bulunanlar
Tedavide Takibin Önemi?
Diyabet Riskini Ortaya Çıkaran Faktörler
İlk akla gelen genetik geçirgenlik ile diyabetin hayatımıza geldiğidir. Fakat bireyin genetik yapısında diyabet görülse de soruna neden olan faktörler ortadan kaldırıldığında kişinin hastalıktan korunduğu görülmektedir. Çağımızda toplumumuzun mücadele ettiği hastalıklarında ilk sırasında yer almaktadır. Hastalık kontrol altına alınmazsa ciddi sorunlar ve sonuçlara neden olabilmektedir. İnsülin salgılanmasındaki bozukluğun neden olduğu bu hastalığı yine insülin değerlerini denge de tutarak aşabilmekteyiz. Bu değerleri kontrol altına alabilmenin en iyi iki başlığı da sağlıklı beslenme ve obeziteden kurtulmaktır. Hareketsiz yaşamında bu hastalığı desteklediğini de rahatlıkla söyleyebiliriz. Yürüyüş ve spora zaman ayırmamız hareketi hayatımıza davet etmemiz gerekmektedir.
Diyabetle Mücadelede Nelere Dikkat Edilmeli?
- Sık ama daha az beslemeli, öğünler düzene oturtulmalı ve mutlaka porsiyonlar küçültülmelidir.
- Beslenme alışkanlıklarını sağlıklı bir yaşam tarzına çevirmek diyabetle mücadelenin en önemli adımıdır.
- Kan şekerini değiştirmeleri sebebiyle glisemik indeksi ve yağ oranı fazla gıdaları tüketmekten kaçınmalı.
- Besin değerli yüksek nişasta içermeyen sebzelerin kullanılmasına özen göstermeliyiz. Tahıllara, yulaf ezmesine, yağsız yoğurt ve balık gibi besinlerin daha fazla tüketimini sağlamalıyız.
- Hareket ve aktiviteleri hayatımızın içerisine yerleştirmeliyiz. Günlük 45 dakika tempolu yürüyüşü ve haftada en 3 gün yapacağımız egzersizleri ihmal etmeden devamlı yapmalıyız.
Risk Altında Bulunanlar
- Genetik yapısında yani ailesinde diyabet geçmişi bulunanlar
- Obezite hastaları
- Bel çevresi ölçüleri büyük olanlar
- Gebelik sırasında diyabet yaşayanlar
- İnsülin direnci oluşturan ilaçları kullanan hastalar
Diyabet riskine giren bu özelliklere sahip kişilerin düzenli olarak kan şekeri değerlerini takip etmesi gerekmektedir. Doktor kontrolünde şeker yüklemeleri yapılmalıdır. Erken teşhis ile bu duruma müdahale edilerek hastanın yaşam kalitesi artırılabilir.
Tedavide Takibin Önemi?
Kronik bir hastalık olan diyabet, birçok organ ve dokuya zarar verdiği için takibinin de düzenli yapılması sağlanmalıdır.
Takip aşamasında;
-
- 3 aylık değeri gösteren HbA1c değerlendirmesi düzenli yapılmalı
- İdrar tahliliyle biyokimyasal analizler düzenli takip edilmeli
- 6 ayda bir kandaki yağ oranı incelenmeli
- İdrarda protein kaçağı çok önemli olduğundan en az yılda 1 defa kontrol edilmeli
- Uzman doktor takibi ve önerisiyle kardiyoloji, göz, nöroloji ve ağız-diş kontrolleri eş zamanlı uygulanmalıdır.