İmplant üstüne yerleştirilen ve implant tarafından desteklenen protezler implant üstü protez olarak adlandırılıyor. Aynı zamanda hareketli ya da sabit protez olmak üzere farklı çeşitleri bulunan bu protezler, dişi olmayan ya da kemik seviyesi yeterli olan hastaların kullanımına uygundur. Genellikle bir ya da birden fazla diş eksikliğinin tedavi etmek için kullanılan bu protezler hastanın diş sorununa ve ağız yapımına göre uygulanmakta olup, hastanın kendi başına kolaylıkla çıkartabileceği gibi yapıldığı gibi, doktor tarafından çıkabilecek şekilde de yapılmaktadır.
İmplant Üstü Protez Türleri
İmplant üstü protezler hastanın, diş ve kemik sayısına, ağız yapısına yaşına farklı çeşitlerde olabiliyor. Hareketli ya da sabit olmak üzere ikiye ayrılan implant üstü protezlerin birden fazla özelliği vardır.
Sabit implant Üstü Protezler ve Özellikleri
İmplant üstü protez denildiğinde ilk akla gelen sabit protezler, çeneye yerleştirilen protez ve vida şeklinde uygulanır. Bir ya da birden fazla dişlere, porselen kuron şeklinde yerleştirilir ve tüm protez veya tek kuron şeklinde uygulanmaktadır. Adından da anlaşıldığı gibi sabit olup, ağız içinde asla hareket etmezler ancak dişsizlik tedavisinde kullanımı uygun değildir. Diş olmaması veya dişin uç kısmını boşta kalması sorunu gidermek için sabit protez uygulaması yapılamaz.
Hareketli Protez
Hareketli protezler ağı hiç dişi olmayan kişiler için uygulanmaktadır. Hareketli protezler çeneye takılan yapay kök üzerine yerleştirilen zirkanyum ya da porselen dişlerin oluşur. Hareketli protezler arasında yer alan top bağlantılı protezler de standart implant ya da mini implantlar şeklinde uygulanmaktadır.
İmplant Üstü protez Nasıl Takılır?
İmplant üstü protezler, hastaların diş soruna yaşına ağız ve çene yapısına göre hareketli ya da sabit olmak üzere farklı çeşitte takılır. Ancak hangisinin uygun olacağı doktor muayenesi ile belli olur. Doktor muayene edip, hangi tip implant üstü protez takılacağını belirledikten sonra dişleri ölçünü alınır ve ölçülere uygun protezler yapılıp takılır. İlgili Link ; Lamine Diş Kaplama
Hangi Durumlarda İmplant Üstü Protez Yapılmalıdır?
İmplant üstü protezler yaptırmak için;
- Hiç dişi bulunmaması
- Kemik yapısının yeterli olmaması
- Kısmı diş eksiği,
- Kimyasal ve fiziksel olarak aşınmış ya da hasar görmüş dişler
- Üst yapı isteyen implantlarda
- Estetik görünüm
Durumlarında implant üstü protez uygulaması yapılıyor.
İmplant Üstü Protezlerin Faydaları
Kaybedilen dişleri geri kazanmak ve hastanın estetik görünümlü sağlıklı dişlere sahip olması, kolay temizlenme, istenildiğinde çıkarma veya takma, kolay kullanım gibi pek çok avantajların yanı sıra dikkat çekici avantajları da;
- Kemik dokusunu erimesini engeller
- Yan taraftaki dişlere hasar vermez ya da aşındırma yapmaz
- Kişiye göre ve diş sorununa göre hareketli ya da sabit olmak üzere iki farklı çeşidi vardır
- Dişi olmayan hastalara yeni ve sağlıklı dişler kazandırır
- Dişleri diş yapına göre sıralanmasını sağlar.
- Estetik kaygısına son verir.
- Uzunluğu istenilen şekilde yapılır.
Gibi birçok farklı faydası bulunmaktadır.