Yoğurt Otu Halk arasında kazotu olarak bilinir. Taş devrinden bu yana insanlar hastalandıkları zaman ilaç niyetine şifalı otlar kullanmışlardır. Hastalıkları tedavi edici özelliğiyle bilinen bu otlar Milattan Önceki asırlar boyu süregelen bitkisel ilaçlar grubundadır. Bir sürü farklı ismi ve farklı türü bilinen bu otlar sağlık alanında oldukça bilinen bir etkiye sahiptir. Şifalı otlar arasında en çok kullanılan yoğurt otu halk arasında kazotu veya çobansüzeği gibi isimlerle de biliniyor. Yapılan araştırmalara göre çok eski zamanlardan beri kullanılan yoğurt otunun yılan ısırıklarında tedavi niyetine kullanıldığı ve guatr gibi hastalıkların da tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Yoğurt Otu Bitkisi
Sağlık açısından bir sürü olumlu etkileri bulunan yoğurt otu doğada 3 farklı şekilde bulunuyor. Her biri farklı yapıda olan bu otlar aşağıdaki gibi doğada bulunuyor;
Yoğurt otu: Daha çok yüksek alanlarda bulunan bu ot altın sarısı çiçekleri ve 60 cm boyu ile bal kokusuna sahip olup dik olarak büyümektedir.
Yapışkan otu: Küçük beyaz çiçekleri bulunan bu ot genellikle tarla ve çayırlık bölgede yetişerek sapı kancalı küçük dikenleriyle 120 cm kadar büyüyebiliyor.
Kaz otu: Sarı ve beyaz çiçekleri olan bu ot türü de çoğunlukla yol kenarlarında ve çalılık bölgelerde yana doğru eğimli olarak yetişmektedir.
Yoğurt Otu Faydaları
Bütün dünyada şifalı özellikleriyle eski zamanlardan bu yana kullanılan yoğurt otunun vücut üzerinde bir sürü faydası vardır.
Antioksidan özellikleri bulunan yoğurt otu vücudun kendini savunmasına yardımcı oluyor ve kalp üzerinde olumlu etkileri bulunuyor.
Kansızlık gibi sorunlar yaşayanlar için de birebir olan yoğurt otu kanın temizlenmesini sağlayarak vücudun iyileşmesine yardımcı oluyor.
Cilde genç bir görünüm vererek sarkmaları ve kırışıklıkları gideriyor ve cildin yaşlanma karşıtı bir etkiye sahip olmasını sağlıyor.
Tiroid hastalıklarında haşimato ve guatr tedavisine de yardımcı olarak iyileşmesini sağlıyor.
Böbrek rahatsızlıklarında taş ve kum dökme gibi durumlara da iyi geldiği bilinen yoğurt otunu önce doktora danışarak kullanmak gerekiyor.
Ağız yarası ve boğaz ağrılarına iyi gelen yoğurt otu ses tellerini de tedavi ederek ödemin atılmasına yardımcı oluyor.
Çeşitli cilt hastalıklarını da tedavi ederek sivilce akne gibi iltihaplı deri döküntülerinin temizlenmesine yardımcı oluyor.
İdrar söktürücü olarak da tüketilen bu şifalı bitki çayı tüketildiğinde vücuttan ödemin atılmasını sağlıyor.
Yoğurt Otu Nasıl Kullanılır?
Aktarlarda kurutulmuş halde kolaylıkla bulabileceğiniz yoğurt otunun kullanımı oldukça kolaydır. Çoğunlukla Çanakkale Bolu ve Antalya da sıkça yetişen bu şifalı otun çayı kolayca hazırlanarak tüketime hazır hale geliyor. Yoğurt otu çayının hazırlanması: Kaynamış olan 1 su bardağı su içerisine 1 çay kaşığı yoğurt otu atalım ve 5 dakika dinlendirelim. Daha sonra bir süzgeç yardımıyla otları süzelim ve süzdükten sonra elde edilen çayı günde 2 bardak olarak tüketelim.
Bu şifalı bitki çayını cildinizde sorunlu bölgelere uygulamak isterseniz sorunlu olan cildinize bir kulak pamuğu yardımıyla sürerek yarım saat beklettikten sonra durulayın ve cildinizde herhangi bir alerjik reaksiyon oluşursa örneğin kızarıklık kaşıntı yanma gibi belirtilerde hiç beklemeyin ve direkt cildinizi durulayın. Böbreklerinde sorun yaşayan kişilerin dikkatli bir şekilde kullanması tavsiye edilir.