Soğuk havaların etkisinde kaldığımız zaman vücudumuz bazen mikroplara bağışıklık gösteremeyebiliyor. Böyle durumlarda hastalık da kaçınılmaz oluyor. En sık rastladığımız hastalıkların başında grip geliyor. Grip hastalık yapan virüslerin sebep olduğu ateşli ve ani gelişen bir rahatsızlıktır. Hastalık belirtileri ilk önce burunda sonra boğaz ve akciğerlere ulaşarak ortaya çıkar. En çok görülen belirtiler arasında ise burun tıkanıklığı ateşin yüksek seyretmesi boğazda ağrı olması ve nefes almada zorluk yaşanmaktadır. Hastalık bulaşıcıdır ve ilerleyerek zatürre sinüzit gibi ağır hastalıklara sebep olabilir. Risk grubundaki kişilerde özellikle hamile kadınlarda tedavi edilmezse ağır bir komplikasyona sebep olarak ölümcül hale gelebilir. Kadınlarda hamilelik bulantı kusmalar sebebiyle dayanılmaz bir hal almaktadır. Bir de grip ağır olarak seyrederse hem bebek hem de anne adayı için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
İyi Gelecek Tedaviler Uygulanmalıdır
Hamile kadınlarda gribe iyi gelen tedaviler yapılabilir. Bu tedavilerin başında bol bol istirahat etmek çok fayda sağlar. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Yatarken başın altına yastık koyarak yüksekte olması geniz akıntılarını en aza indirger ve uykuda rahat bir solunum sağlar. Ortam sıcaklığı ayarlanarak havalandırma yapılır. Bol sıvı tüketmesi önerilir. Bol sıvı tüketimi gribe en iyi gelen tedavilerdendir. Zengin karbonhidrat yönünden beslenmesi sağlanır. Burnunu sık sık temizlemesi önerilir. Tuzlu su kullanımının tedavide önemi belirtilerek burnunu tuzlu su ile temizlemesi sağlanır. Bitkisel çay kullanımını artırmaya yönelik gerekli açıklamalarda bulunulur. Bitki çayları arasında nane limon ve kuşburnu gibi solunum yollarını rahatlatan çaylar tüketilerek hastalığın belirtilerinin azalması sağlanır. Bal tarçın gibi kürler de solunum yolları için oldukça faydalıdır. Tedavi sırasında anne adayına gebeliğinin ilk 3 ayında grip aşısı vurdurması tavsiye edilerek aşının önemi vurgulanır ve aşının bebeği koruyacağı anne adayına bildirilir. İlgili Link: Hamilelik Döneminde Karşımıza Çıkan 5 Sorun
Hamilelikte Gripten Korunmanın Yolları
Kış mevsiminin başlaması ile grip vakaları anne adaylarının ve bebeklerin sağlığına tehdit oluşturuyor. Hamilelik döneminde görülen grip vakaları anna adaylarında vaktinden önce doğum, yada doğumsal anomaliliklere enden olabilir. Bu nedenle anne adaylarının gripten kendini korumaları son derece önemlidir. Hamilelik dönemi anne adaylarının bağışıklık sisteminin güçlü olması, kalp ve akciğerler alanında yaşanacak olası bir sorunda daha ciddi sonuçlara yol açmaması adına tedbir alınması önemlidir.
Gripten Korunmanın Yolları
Grip pek çok insan için hafif ve sevimsiz bir rahatsızlık olmakla beraber anne adayları için grip erken doğuma kadar giden riskler taşımaktadır. Uzmanlar hamilelik döneminde ağır grip vakası atlatan annelerin bebeklerinde yüksek ateşe bağlı doğumsal anomalilere rastlanabilineceğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre grip vürüsünden korunmanın en etkin yolu grip aşısından geçiyor. Grip aşısı anne ve bebeği ağır hastalık ve gribe bağlı komplikasyonlardan korumak için kalkan görevi görüyor. Hamilelik sırasında yapılan grip aşısı, anne ve bebeği doğumdan birkaç ay sonrasına kadar koruyor. Her yıl eylül-ekim aylarında yapılması önerilen grip aşısı hamileliğin her döneminde uygulanabiliyor.
Uzmanlara göre gripten korunmanın en önemli yolu, grip olduktan sonra değil öncesinde koruyucu önlemler almaktan geçiyor. Özellikle hamilelik döneminde grip olan bireylerle temastan kaçınmak, gün içinde düzeni olarak ellerinizi yıkamak, mümkün olduğunca elinizle yüzünüze temas etmemeye çalışmak, sağlıklı beslenmeye, spora ve uyku düzenine özen göstermek basit gibi görünen etkin önlemler arasında. İlgili Link: Bebeğin Eşinin Erken Ayrılması Neden Olur? (Plasental Abrupsiyon)
Hamilelerde Grip Belirtileri
Gribin en bilinen semptomları arasında ateş, halsizlik, kaslarda ağrı, olarak bahsedebiliriz. Hemen akabinde ise, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı, öksürük, sıtmalanma gibi soğuk algınlığı bulguları eklenir. Nadiren de olsa uzmanlar, bazı grip vakalarında bu belirtilere ilaveten kusma ve ishal ve düşmeye ateş görülebileceğini belirtiyor.