Andorex, benzidamin hidroklorür ve klorkeksidin glukonat gibi etken maddeler içeren bir çeşit ilaçtır. Oral yoldan alınır. Ağızdaki yaralara, mikroplara karşı koruma etkisi ortaya çıkarır. Boğaz ağrısı için de birebir kullanıldığında, fayda sağlaması mümkündür. Andorex, ağız, dil, diş, damak, boğaz bölgesindeki tüm alanlarda etkisini hissettirir.
Andorex ilaç grubunun gargara, sprey biçiminde iki çeşidi bulunmaktadır. Yirmilik diş tedavileri, nezle, grip sayesinde tıkanan burun kanallarının açılması, boğaz kuruluklarının giderilmesi bağlamında, neredeyse antibiyotik etkisi denli güçlü bir etki yaratan ürünlerin başında gelir. Kullanmadan evvel yine de bir hekim kontrolüyle ve prospektüsü iyice okunarak, tüketilmesi salık verilir.
Andorex Sprey
Andorex Sprey Kullanımı
Andorex Çoçuklarda Kullanımı
Andorex Etken Maddesi
Andorex GargaraAndorex Gargara Yan Etkileri
Andorex Nedir?
Andorex adlı ilacın kullanım alanları hayli geniştir. Sprey ve gargara çeşitleriyle, diş hekimlerinin de tavsiye ettikleri, reçeteye yazdıkları bir üründür. Antiseptik bir çözelti şeklinde de bilenen Andorex, diş plaklarının önlenmesi adına başvurulan bir ilaçtır. Dişeti iltihaplarında, diş sancılarında, dişeti kanamalarında da kullanılacak bir kaynaktır. Etki gücü yüksektir.
Son zamanlarda, insanların aşırı stres altında yaşamalarından ötürü ağızlarında çıkan aftlar onlara sıkıntı çektirirken, bu sprey veya gargara imdada yetişebilmektedir. Bademcik iltihabında, ağız içi yaralarında, radyoterapi ve kemoterapi sonucunda ağızda oluşan yaralarda/yarıklarda, dişetiyle ilgili türlü operasyonlarda daima bu ilaç kullanılır.
Andorex Sprey
Andorex sprey, uzun çubuğu sayesinde, ağzın en uç noktalarına değin ulaşma özelliğine sahip olur. Ağza birkaç kez sıkılır. O bölgede hafif bir uyuşma görülür ki, bu iyiye işarettir. Bir süre bekledikten sonra, ağız çalkalanır. Yutulmamasına büyük özen gösterilmelidir. Ferah bir nane esintisi de çenenizin iç kısmına ve boğazınıza değin nüfuz edecektir.
Spreyi uygulamadan önce, dişlerinizi fırçalamanız yerinde olacaktır. Günde üç defa fırçaladığınız dişlerinize istinaden, üç kere de sprey sıkmanız yeterli gelecektir. Spreyleri birkaç fısfısla birlikte, yerinde şekilde sıkmanız, ağzınızı sıvıyla doldurmamanız gereklidir.
Andorex Sprey Kullanımı
Andorex yetişkinlerde doğru kullanım dozu 15 ml’dir. Gün içinde 1,5 ve 3 saatlik aralarla uygulanmalıdır. Andorex’in uygun kullanım şekli çalkalanarak ağza gargara yapılması şeklindedir. Andorexi kullanmadan önce sulandırmanıza gerek yoktur. Ağız içinde 30-40 saniye gargara yaparak tutmanız yeterlidir. Andorex spreyin içinde bulunan klorheksidin maddesi diş eti iltihabı sorunlarınızın çözümünde etkilidir ve dişinizde oluşmuş plakları temizler.
Andorex Çoçuklarda Kullanımı
Andorex 12 yaşını aşmış çocuklarda 5-15 ml olarak kullanılır .Kullanım sıklığı 1,5 ve 3 saat arasındadır. 7 günü aşan kullanımlar için doktorunuzun tavsiyesi alınmalıdır. Olası yan etkilerden birinin görülme durumunda muhakkak doktora danışılmalıdır.
Andorex Etken Maddesi
Ağız ve boğazın yüzey kısmına haricen uygulanan Andorex spreyin etken maddeleri arasında 240 mg (%0.12) klorheksidin diglukonat ve 300 mg (%0.15) benzidamin hidroklorür vardır. Ayrıca yardımcı madde olarak nane aroması kullanılır. Spreyin içinde bulunan sorbitol malzemesi nedeniyle şekerli maddelere duyarlılığı yüksek olan kişilerce kullanılmamalıdır.
Andorex Gargara
Andorex gargara, sulandırılmaksızın, saf şekilde kullanılır. Ortalama bir ölçeklik (50 ml.) solüsyon ağızdan alınır. Ardından, boğaza değin gargara yapılır. Lakin, gargaranın yutulmamasına özen gösterilmelidir. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra, ağız çevresinde hafif, naneli bir uyuşma hissedilir.
Gargara, sağlıklı ve işlem gören dişlere yapılabilir. Eğer, oynayan, takılıp çıkarılan bir proteziniz varsa, çıkartmanız, onları da solüsyonun olduğu bir kaba yatırmanız; ardından, mümkünse gargara yapmanız isabetli olacaktır.
İlgili link: Paraben Nedir?
Andorex Gargara Yan Etkileri
Tıp dünyasında kullanılan tüm ilaçlar gibi Andorex içerisinde bulunan maddeler bazı kişilerde yan etkilerin görülmesine sebebiyet verebilir. Andorex gargara kullananlarda sıklıkla görülen yan etkiler;
- Ağızda geçici bir süre oluşan hissetmeme durumu
- Tad Alma Duyularında Farklılık
- Ağız içi sorunları ve dişlerde tartar oluşumu
Seyrek Görülen Yan Etkiler
- Baş Ağrısı
- Vücutta Uyuşukluk Hissi
- Miğde Sorunları ve Bulantı Problemi
- Susuzluk Hissi
- Alerji Sorunları
Andorex Sprey Ne İçin Kullanılır?
Andorex sprey ne için kullanılır diye merak edildiğinde, ağız, ağız çevresi, diş ve dişetleri için cevabı verilebilir. Kimi kez boğaz tahrişlerine, boğaz ağrılarına, balgam söktürmelere de etki ettiği görülmektedir. Sinüzitlerinizin boşalması için de etkili bir yöntemdir. Mikrop öldürücü bir antiseptiktir. Boğazdaki batmalara karşı da gargarası tavsiye edilir. Spreyi ağza, burna daha yakın bölgelere kullanılabilirken; gargarası ağzın geri kalan kısmına, damağın içlerine, boğaza değin kullanılabilir. Burada temel kural, ölçüyü kaçırmamakla birlikte, ilacı yutmamaktır. Yuttuğunuz takdirde, üstüne bolca su içmeniz tavsiye edilir. Belli aralıklarla, hekim desteğiyle kullanıldığında, dişlere kuvvet de verir, çürüme etkilerini giderir. Dişeti kanamalarını ve dişeti çekilmelerini giderir. Dişleriniz işlem gördüyse, çekildiyse, kanal tedavisine dahil edildiyse yahut tel vb. materyaller kullanıyorsanız, yine hekim desteğiyle Andorex kullanmanız önerilebilir.