Vegan içeriğinde hayvansal ürünler olan hiçbir gıdayı yemeyen ve hiçbir kıyafetini giymeyen kişilere denir. Veganlar içeriğinde hayvansal madde olan ya da direkt hayvan eti, sütü gibi ürünleri yemezler. Ayrıca hayvan derilerinden yapılan hiçbir kıyafeti giymezler. Ve hayvan derisi kullanılarak üretilen hiçbir eşyayı kullanmazlar.
Vegan Beslenme Nedir?
Çoğu zaman vejetaryenlik ile vegan kelimesi ile birbiri ile karıştırılır. Vegan ve vejeterjan arasındaki fark beslenme ve yaşam farklılıklarıdır. Vejetaryen olanlar sadece hayvansal et ürünlerini tüketmezler. Veganlar ise et tüketimi yapmamanın dışında hayvansal gıdalar olarak bahsettiğimiz yumurta, süt gibi ürünleri de tüketmezler.
Vegan ve Vejetaryen Arasındaki Fark Nedir?
Özellikle hayvan severlerin çoğu vegan olarak beslenir ve yaşam tarzlarını da bu yönde planlarlar. Geleneksel yemek yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi zordur. Ancak kalorisinin düşük olması nedeni ile sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi olarak kabul edilir. Sağlıklı beslenme ile yaşam süresinin uzatılması ve her zaman formda kalabilmek kaçınılmazdır.
Vegan Yaşam Tarzı
Veganlık bir hayat yaşama tarzıdır. Bu tarz yaşayanların hayatında içerisinde hayvan ile ilgili olan hiçbir şeyi bulmak mümkün değildir. Et, balık, tavuk gibi hiçbir et ve türevlerini yemezler. Ayrıca bu hayvanlardan elde edilen hiçbir ürünü de tüketmezler. Mesela peynir sütten üretildiği için sütte hayvandan elde edildiği için birbirine bağlantılı olan hiçbir hayvansal gıdayı yaşamlarının içerisine almazlar.
Vegan ve Sağlık
Özellikle vegan beslenenler için proteinden uzak yaşıyorlar denilebilir. Ancak hayvansal gıdalardan alınan proteinin yerine bitkisel olarak bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışırlar. Vegan yaşam biçiminin sağlıksız olduğunu düşünen bir kesim vardır. Buna karşı hayatın her döneminde uygun koşulları ve yeme şeklini vegan olarak hayatın yönlendirebileceğini söyleyen araştırmacı hekimler daha fazladır. Uluslararası sağlık vakıfları ve diyetisyenler derneğinin bu konuda birçok araştırma makalesi bulunmaktadır. Süt ürünleri, arıların ürettiği bal, yumurta ve etin tüm çeşitleri sağlık açısından faydalı olsa da bitkisel beslenmenin sağlığa hiçbir zararı yoktur.
Vegan Diyeti Nedir?
Vegan beslenme tarzı ile çok sağlıklı olunduğu bilinmektedir. Bitkisel gıdalarla beslenmek birçok açıdan vücuda fayda sağlamaktadır. Vegan beslenmede en çok tüketilen lifli gıdaların kanser ve diyabet hastalığına yakalanmama oranını yükselttiği söylenmektedir. Uzun yaşamanın sırrı olarak kabul edilen vegan yeme şekli diyet listelerinde sık sık konulur. Kilo vermek isteyenler içeriğinde hayvansal olan hiçbir ürünü tüketmeden bitkisel ürünlerle çok kısa sürede istediği kiloya ulaşır. Vegan diyeti hayat boyu uygulanabilecek bir yeme şeklidir.
Dengeli bir vegan diyetinde; her türlü baklagil ve tahıl ürünleri (nohut, kuru fasulye, börülce, tam buğday unu, pirinç gibi) yiyecekler kullanılır. Ayrıca kuruyemiş çeşitlerinden özellikle kabuklu olanlar (ceviz, fındık, fıstık gibi), toprakta yetişen meyve ve sebzeler (yeşil yapraklı sebzeler, tüm meyve çeşitleri), denizde yetişen yeşil yapraklı yenilebilir bitkiler (deniz yosunu gibi), tam tahıl ürünleri yemek listesinin olmazsa olmazlarıdır.