Bahar aylarının gelmesi ile birlikte alerjik hastalıklar da gündeme gelir. Bu durumun artış göstermesi ağaçlardan, çiçeklerden, çimenlerden havaya yayılan polenlerdir. Polenler eğer bir kişide alerjik bir bünye varsa onun etkilenmesine sebep olur. Vücut abartılı bir şekilde cevaplar vermeye başlar. Gözde, üst solunum yollarında, ciltte meydana gelen değişimlere neden olur.
Bahar alerjisi oluşumu genetik yatkınlıklar ve çevresel faktörler nedenleriyle ortaya çıkar. İnsan vücudunun bir koruma kalkanı vardır, bu da bakterilerden ve virüslerden korunmasını sağlar. Ancak bir de zararlı olmayan maddeler vardır ki bunlar alerjik reaksiyonlardır, vücut buna tepki gösterir.
Alerjik Tepkiler Nelerdir?
Bir insanın göstereceği alerjik tepkiler, kaşıntı, kızarıklık, şişme, gözde yaşarma, burun akıntısı şeklindedir. Genelde alerji durumu polenlerden, hayvan tüylerinden, evdeki tozdan, ilaç ve gıdalardan meydana gelir. Özellikle burun akıntısı ile birlikte tıkanıklık, gözde yaşarma ve hapşırma şeklinde süregelir.
Bahar alerjileri tedavi edilmezse bu polenler buruna ya da göze girerek; sulanmalar, kızarmalar, kaşınmalar, boğazda yanmalara neden olur. Beraberinde uyku düzenlerinde bozulmalar, sürekli bir baş ağrısı, göz kaşıntısı, hapşırma hali yaşanır. Tedavi edilmediğinde astıma kadar ilerler.
Bahar Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bahar alerjisi tedavisi uzun süreli olabilmektedir. Alerjen detaylardan korunmak için kortizonlu spreyler ya da antialerjik ilaçlar verilerek kişi rahatlatılır. Alerjik yapıya müsait olan bir kişi de kendi bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmesine, uykusuna dikkat etmeli ve bol su tüketmelidir.
Bahar alerjisi daha çok 3 yaş üstü çocuklarda ve yetişkinlerde görülür. Görülme oranı olarak %30 telaffuz edilir. Başlangıçta bulgular bir gribi çağrıştırsa da sonrasında tedavi edilmesi gereken durumlara dönüşür. Küçük çocuklarda kaşınmalar ve kızarıklıklar şeklinde belirti gösterirken yetişkinlerde bu durum hırıltı ve nefes darlığına kadar ilerleyebilir. Alerjik durumlarda en önemli şey neyin dokunduğunun bilinmesi halidir. İlgili Link: Kolesterol Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir
Bu bilinçle ilerlenmeli, korunulmalıdır. Alerjik durumların tanısı alerjik deri testleri ve kan tetkikleri ile ortaya çıkmaktadır. Tanı sonrası artık dikkat etme ve tedavinin doğru şekilde planlaması gündeme gelecektir. Alerjik durumu tedavi eden bir başka şey alerji terapisi adı altında aşı’dır. Aşı tedavisinde amaç alerjik olunan sebebin vücut üzerindeki etkisini yok etmektir.