Rahmin iç dokusunun kalınlaşması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Rahmin iç dokusunun endometriumun kalınlığı, kadının adet döngüsüne ve düzenli adet görüp görmemesine göre değişkenlik gösterir.
Rahim içi kalınlık değerlendirilirken, kadının adet döngüsünün kaçıncı gününde olduğuna ve menepoz sürecinde olup olmadığına göre değerlendirme yapılmalıdır.
Rahim içi endometrium, adetlerin başlamasıyla yani yumurtaların çalışmaya başlamasıyla birlikte kalınlaşmaya ve adetle birlikte dökülmeye başlar. Her ay yumurtalıklardan bir yumurta hücresi büyümeye başlar Bu dönemde yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonu etkisiyle rahmin içi de kalınlaşmaya başlar. Amaç; yumurtlama olduğunda döllenme olursa bebeğin yerleşmesi için uygun bir ortam hazırlanmasıdır.
Adetin yaklaşık 14 günü yumurtlama olur ve sonrasında salgılanan progesteron hormonuyla rahim içi daha da kalınlaşır, süngersi bir hal alır. Bu dönemlerdeki kalınlaşma, normal ve olması gereken bir durumdur Gebelik olmaz ise yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonra hormonlar azalmaya ve rahim içi dökülmeye kanamaya başlar. Yani kadın adet görür. Adetle beraber kalınlaşan rahim içi dökülür-atılır. Bu durumda rahim içi incelmiş olur. Tüm bu değişimlerin bir uzman tarafından ve ultrasonagrafi aracılığı ile değerlendirilmesi gerekir.
Normal Olmayan Rahim İçi Kalınlaşması Nedir?
Rahim içi değerlendirmesi öncelikle uzmanlar tarafından yukarıda bahsettiğimiz adet ve menepoz döngüsü hesaba katılarak değerlendirilir. Adet döneminde ince olması beklenen endometrium olması gerekenden kalın gözüküyor ise hiperplazi kalınlaşması söz konusu olabilir.
Rahimde oluşan kalınlaşma sorunu rahim içi polip ve miyomlar da ultrason görüntülemesi ile de görünebilir. Bu noktada ayırıcı tanı bir uzman tarafından klinik ve görüntülenme yöntemleri ile yapılmalıdır.
Dikkat edilmesi bilinmesi gereken en önemli konu, menopozdaki bir kadının rahim içi incedir, ince olması gerekir. Eğer doktorunuz muayene aşamasında rahim içini belli bir kalınlığın üzerinde bir sonuç görüyor ise herhangi bir şikayetiniz olmasa bile parça alarak patolojiye göndermek isteyecektir.
Yine menopozdaki rahim içi polipler ve miyomlar da kalınlaşma olarak değerlendirilebilir. Bu durumda da tanıyı doğrulamak ve olabilecek kanserleşme riskinden korunmak için bunlarda histeroskopi ile değerlendirilip gerekirse çıkarılmalıdır. Rahim içi kalınlaşmasında tedavi, patoloji raporu, hastanın yaşı, gebelik isteği var olan hastalıkları, kanser riski dikkate alınarak düzenlenir. İlgili Link ; Lazerle Vajina Estetiği Nasıl Yapılır